Cultura 14/04/2021

El Sant Jordi de Palma serà exclusiu de les llibreries

El Gremi de Llibreters, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma presenten les claus d'una jornada que serà atípica però "important" per als llibreters

3 min
Els llibreters presenten com serà la jornada de Sant Jordi.

PalmaNi activitats, ni paradetes de flors –seran on cada dia, a la Rambla–, ni música al carrer. La Diada de Sant Jordi d'enguany de Palma serà atípica, però els llibreters agremiats tenen ganes de tornar a sortir al carrer. De fet, només sortiran les llibreries; no hi haurà paradetes d'associacions, editorials i partits polítics. "Era l'única manera de fer un Sant Jordi controlat", ha dit el president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Àlex Volney, aquest matí a la presentació de la jornada. Poder celebrar el Dia mundial del llibre al carrer "és important perquè l'any passat hi va haver pèrdues d'entre un 20 i un 30 per cent", ha concretat el president del Gremi.

Hi participaran les 28 llibreries agremiades, que es dividiran en 12 espais de Ciutat per tal de garantir la distància entre les persones que s'acostin a les paradetes i per evitar les aglomeracions. Les llibreries tampoc podran estar confrontades; el recorregut serà lineal. Aquesta nova disposició dels espais ha provocat que les paradetes siguin en alguns casos més petites. L'única activitat permesa és la signatura de llibres. Les llibreries, que ultimen els detalls, han explicat que anunciaran els autors convidats durant els pròxims dies. Així mateix, i d'acord amb les restriccions, les paradetes obriran a les 9 del matí i hauran de tancar a les 20 del vespre.

És habitual que el dia de Sant Jordi les llibreries ofereixin un descompte en les compres dels clients. Enguany, aquest descompte serà del 10 per cent, però s'allargarà sis dies: de dilluns 19 a dissabte 24 d'abril. Una proposta que permetrà que aquelles persones que prefereixin no sortir al carrer el dia 23 a celebrar el Dia mundial del llibre, puguin gaudir també del preu reduït a les seves compres.

Volney ha assenyalat que la situació de les llibreries "és bona", però que s'ha de tenir en compte que fan feina a mig gas: "La vida d'una llibreria no és només vendre publicacions. Les presentacions, clubs de lectura i altres activitats també donen dinamisme als espais. Tenim el suport de les institucions, que ens cedeixen llocs per dur-hi algunes activitats, però no és el mateix", ha dit.

Àlex Volney, el president del Gremi de Llibreters de Mallorca.

A la presentació del Sant Jordi 2021, a més de llibreters de Ciutat, també hi han assistit la vicepresidenta i responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i el regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera. Han animat a tothom a aprofitar aquest dia per adquirir llibres i lectures per donar suport a les llibreries. Busquets, a més, ha concretat que a la Biblioteca de Cultura Artesana també celebraran la jornada amb dues activitats "per acompanyar" les llibreries. Dijous, dia 22 d'abril, hi haurà la presentació del llibre de Joan Carles Palos i Bartomeu Carrió, Els camins de Palma. Divendres, dia de Sant Jordi, l'agrupació Vers endins actuarà a l'espai exterior de la biblioteca.

La disposició de les llibreries a Ciutat divendres dia 23 d'abril serà la següent: Rata Corner i Little Rata seran al carrer Blanquerna; Literanta, a Cort; Ínsula Literària, Es Raconet, Llibres Ramon Llull i Metropolis se situaran a la plaça d'Espanya; El Corte Inglés, a la Rambla; Univers del Còmic i Baobab al carrer del Marquès del Palmer; Llibreria Anglesa Come In, al carrer dels Oms; Casa del Libro davant el parc de les Estacions; La Librera del Savoy al Born; Drac Màgic, Gotham, Lluna i Quart Creixent a la plaça Major; Espai Caramulls, Lila i els contes i Curolletes a la plaça de la Porta Pintada; La biblioteca de Babel, Llibres Colom, Llibreria Editorial Finis Africae, Campus, Quars Llibres i Embat al carrer de Sant Miquel i l'Fnac, a la Via Roma.

stats