Cultura 23/07/2020

Un Sant Jordi calorós amb menys afluència però bones vendes

Una vintena de llibreries participen en aquesta cita, que el coronavirus va allunyar de la seva data tradicional

Blanca Orell / Cati Riera
2 min
Lectors mirant llibres

PalmaMalgrat que aquest dijous és 23 de juliol i ja fa tres mesos de Sant Jordi, els llibres han sortit al carrer gràcies a l'empenta del Gremi de Llibreters i a pesar de l'alta temperatura. El nombre de lectors curiosos s'ha anat incrementat a mesura que el sol ha donat una mica de treva, encara que l'afluència ha estat inferior a la de la data tradicional, el 23 d'abril. "Els esdeveniments s'han de fer en la data assenyalada", ha apuntat una de les treballadores de la llibreria Agapea, qui també ha lamentat que "la gent no n'estigui conscienciada".

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Barceló, ha apuntat que les expectatives "no són gaire altes perquè és el primer any que es fa". L'objectiu és que funcioni, que la gent surti al carrer, vegi la possibilitat de comprar llibres i celebrar la festa que no vàrem poder fer en el seu moment", exposa. Per part seva, la responsable de la llibreria Drac Màgic, Laia Alegre, ha manifestat que les expectatives d'aquest Sant Jordi estan "superades" i que la resposta que han rebut per part dels lectors "és preciosa". De fet, els clients no només han fullejat els llibres, sinó que també "les vendes han estat bones", exposa.

El recorregut d'aquest Sant Jordi d'estiu tampoc és el mateix que el dels altres anys. Enguany passa per la plaça Major, la plaça d'Espanya, la dels Patins, la d'Alexander Fleming i el carrer Blanquerna. Però el que sí que no canvia any rere any són les ganes de retrobar-se amb els lectors. "Si aconseguim cridar l'atenció, que tornin els clients i recordar-los que hi ha llibres, ens podem donar per satisfets", ha explicat el copropietari de Quart Creixent, Jaume Corbera. En aquest sentit, l'editora de Lleonard Muntaner, Maria Muntaner, ha afegit que aquest esdeveniment ha de servir per "recordar a la societat que els llibres sempre hi són" i ha destacat que aquesta jornada "és molt important per al sector".

Entre els lectors n'hi ha hagut de tota classe: des dels que han estat una bona estona a decidir-se fins als que ho han tingut clar des del primer moment. També n'hi ha hagut de despistats, que s'han topat per casualitat amb les paradetes de llibres sense saber que Sant Jordi havia mudat de dia.

Els escriptors han estat ben presents a les paradetes signant exemplars. A més, hi ha hagut diverses activitats per amenitzar la compra. L'autor del poemari Feliç, Nicolau Dols, ha confessat que, "tot i que la temperatura no hi ajuda gaire", està "content", perquè "pareix que la gent s'animarà". L'escriptor i col·laborador de l'ARA Balears Sebastià Alzamora també ha signat el seu darrer llibre, Reis del món. "Tenia ganes de sortir al carrer i rebre les impressions dels lectors, ja que és un dels grans moments que tenim els escriptors i enguany encara no l'haviem tingut", ha comentat. Així mateix, l'autora del llibre La cosina gran, Laura Gost, ha confessat estar contenta amb el resultat de la jornada. "Es nota que la gent tenia ganes de sortir al carrer i consumir cultura", ha apuntat l'escriptora, que ha afirmat haver "signat molts de llibres" i que la majoria de les vendes del seu llibre les ha fetes de la versió en català. D'altra banda, el més especial per a l'escriptor de la Crònica desordenada de Ciutat Antiga, Jaume Oliver, ha estat "parlar amb els lectors" i retrobar-se amb la gent de la llibreria Ratacorner.

stats