Cinema
Cultura 26/07/2022

Rita Payés inaugura l'Atlàntida Mallorca Film Fest (i enamora)

El director i actor irlandès Neil Jordan ha recollit el primer premi Master of Cinema d'aquesta edició, que en donarà tres

2 min
Rita Payés i la seva banda donen el sus a l'Atlàntida Mallorca Film Fest.

PalmaEl degoteig de persones que tenien cita a la Misericòrdia aquest dilluns vespre s'ha accelerat passades les 8.30 de l'horabaixa. Degotava també la pell, de suor, de tothom que s'ha reunit a l'espai de Palma per donar el sus oficial -diumenge hi va haver una prèvia amb el concert de Tarta Relena i la projecció de la pel·lícula Les set morts de Maria Callas de Marina Abramovic- a l'Atlàntida Film Fest. Hi han passat tres coses: el concert de Rita Payés, l'actor i director Neil Jordan recollint el premi Master of Cinema i la projecció de la pel·lícula Ramona, d'Andrea Bagney, protagonitzada per Lourdes Hernández, coneguda amb el nom artístic de Russian Red.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Palma, José Hila, han pujat a l'escenari per celebrar la importància i orgull de tenir un festival de cinema d'aquesta categoria a Mallorca. El director de l'Atlàntida, Jaume Ripoll, ha agraït a tot l'equip la feinada que fan aquests dies, però també durant tot l'any per oferir als ciutadans de l'illa i als seus visitants un programa d'aquesta qualitat. Gaspar Noé, Annie Ernaux, Albert Serra, Neil Jordan, Sergei Loznitsa i Marina Abramovic són alguns dels convidats il·lustres d'aquesta edició.

El concert inaugural, amb Rita Payés i la seva banda com a convidats estrella, s'ha retardat més de mitja hora. Igualment, i ja ho sabien els que la coneixen, l'espera ha valgut la pena. La trombonista i cantant catalana ha fet un recital delicat i elevat de boleros, bossa nova i llicències de jazz que han enamorat un públic que ha respost a cada cançó. Hi presentava el seu darrer disc, Como la piel (2021), que firma també la seva mare, Elisabeth Roma.

Acabat el concert (curt per ser una actuació però satisfactori sabent que encara quedava l'entrega d'un premi i la projecció d'una pel·lícula), la presentadora de la gala, la periodista Margalida Mateu, ha fet pujar a l'escenari el reconegut director i actor irlandès Neil Jordan (Joc de llàgrimes, Entrevista amb el vampir, Greta...). Una anècdota: a la pantalla que hi havia damunt l'escenari, en lloc de projectar-se el vídeo de presentació de Jordan ha sortit el del director Sergei Loznitsa, que rebrà el Master of Cinema aquest dimarts. Amb alegre sentit de l'humor, Jordan ha dit als micròfons que ell no havia dirigit cap de les pel·lícules que han sortit al vídeo.

"No sabia que existia aquest festival fins que m'hi van convidar. És un plaer veure que existeix una altra manera de celebrar el cinema", ha dit amb l'estatueta amb la mà. I no se n'ha pogut estar d'elogiar Rita Payés: "És increïble veure una dona tocant el trombó".

Després, Andrea Bagney ha presentat la seva pel·lícula, Ramona. Emocionada de ser a l'Atlàntida, ha comentat al públic que el film és un homenatge a la seva ciutat, Madrid. Des de ben petita, però, ha estiuejat a Mallorca: "Presentar-la aquí és molt emocionant". La cantant Russian Red, alter ego de Lourdes Hernández, és qui protagonitza aquest film, amb el qual s'ha abaixat el teló de la gala inaugural del festival. Demà més.

Públic de l'Atlàntida Film Fest a la Misericòrdia.
stats