Arts escèniques
Cultura 19/09/2022

Retrobar-se amb els clàssics per sobreviure en el present

El Teatre del Mar ha presentat una programació de tardor amb peces de textos d'Aleksandr Pushkin, Txèkhov, Voltaire i Lorca, entre d'altres

3 min
Imatge de l'obra 'Yonquis del dinero', de la companyia Pot de Plom.

PALMAAquest divendres, 23 de setembre, el Teatre del Mar aixeca el teló i arranca la temporada de tardor. Ho farà amb Magallanes.0, títol amb què Rodo Gener narra des de l'escenari la primera volta al món de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano. Les funcions que es faran al teatre del Molinar seran en català, l'estrena de la peça és en aquesta llengua. L'obra, des de la seva primera funció al Principal de Palma l'any 2020, acumula més de 100 funcions entre l'estat espanyol, Xile, Colòmbia, Edimburg (es va fer en anglès) i l'Argentina.

Després de Magallanes.0 arribaran les Petites tragèdies d’Iguana Teatre, una dramatúrgia feta amb textos d'Aleksandr Pushkin, un cicle de quatre obres d’un acte. Cada acció transcorre a l’Europa occidental en diferents èpoques. S'estrena al Teatre del Mar en el marc de la programació de la FiraB; la versió en castellà s'estrenarà el mes de desembre.

Des del Teatre del Mar consideren que el leitmotiv d'aquesta temporada de tardor és el "retrobament amb els clàssics per comprendre el present i imaginar el futur". De fet, a part de les funcions amb textos de Pushkin, s'ha programat una peça amb Txèkhov com a protagonista: L'OM-Imprebís presenta La teua mà en la meua, amb dramatúrgia de Paloma Rojas i Santiago Sánchez, i dirigida per aquest darrer. El títol conta la intensa història d'amor entre els russos Anton Txékhov i l'actriu Olga Knipper, que amb sis anys que va durar la seva relació es van enviar més de 400 cartes. L'autora és Carol Rocamora.

La companyia Viridiana durà fins al Molinar Amor oscuro [sonetos], inspirada en els versos de Lorca, i amb dramatúrgia i direcció de Jesús Arbués. A partir dels poemes s'ha creat una història a través d'11 personatges: una trobada a través d'11 protagonistes, 11 sonets i una història.

Un altre clàssic que també farà acte de presència al Teatre del Mar aquesta temporada serà Voltaire amb la peça Càndid o l'optimisme, un espectacle de creació que parla sobre la fatiga mil·lennial, el fals optimisme i la perversió del món de l’entreteniment, obra de Miquel Mas Fiol i Lluís Oliver.

Concert de celebració

Un any més, la companyia Pot de Plom passarà pel Teatre del Mar, aquesta vegada per celebrar el seu 30è aniversari. Ho farà amb un joc teatral basat en el llibre de Sergi Castillo PratsYonquis del dinero: las diez grandes historias de la corrupción valenciana.

La temporada acabarà amb un concert de S'Arrual Jazz Mort, que serà el sus de les celebracions dels 30 anys del Teatre del Mar.

Projecte Migracions i una sessió relaxada

Aquest mes de setembre, amb el curs escolar, arranca una nova edició del Projecte Migracions, amb el suport de la Fundació Sa Nostra i CaixaBank. Un any més, es faran els tallers de teatre inclusiu amb les escoles: CEIP Es Molinar i CEIP Coll d'en Rabassa.

En el marc d'aquest projecte, des del Teatre del Mar destaquen que després d'un parell d'anys es reprenen els tallers de formació teatral per a "monitors". Hi haurà, per tant, un taller que impartirà Pont Flotant organitzat conjuntament amb Apropa Cultura: La creació teatral en col·lectiu. D'allò particular a allò universal. És un taller adreçat a professionals de l'acció social i educativa i del món de les arts escèniques. Es farà del 4 al 6 d’octubre 2022 i està estructurat en quatre sessions.

Dins de la programació i en relació amb aquest projecte social, l'espai incorpora una 'sessió relaxada' per a adults (es va fer una prova pilot el passat mes de juny en una experiència única a Mallorca, en aquella ocasió amb un espectacle infantil). Aquestes sessions són de caràcter inclusiu, i els espectadors tenen normes de renou i de moviment menys estrictes. L'espectacle es fa amb llum de sala al 30%; es revisa que els sons amplificats no superin els 90 decibels; s'eviten i s'adapten els flaixos o llums massa intensos de l'escenografia; s'adapta la durada de l'espectacle. La sessió relaxada serà una funció de la residència artística Overland de Manel I. Serrano Servera, dia 19 de novembre a les 17 h.

stats