Cultura 25/05/2020

Es reprèn la segona fase d'exhumació de la fossa de Sencelles

Les tasques es varen aturar a mitjan març a causa de la crisi sanitària del coronavirus

Ara Balears
2 min
Les tasques de la segona fase d'exhumació de la fossa de Sencelles han començat a les 8.30 h

PalmaEquipats amb guants, mascaretes i amb una zona de treball ben acotada per mantenir les distàncies de seguretat, l'equip d'ATICS ha reprès aquest dilluns l'exhumació de la fossa de Sencelles. Les tasques varen començar l'11 de març i només tres dies després es varen haver d'aturar a causa de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Tot i formar part d'una activitat de baixa probabilitat d'exposició al covid-19, la roba amb què treballen els professionals no surt en cap moment del cementeri, sinó que els arqueòlegs es vesteixen i desvesteixen en una capella, un espai confinat que l'Ajuntament de Sencelles ha posat a la seva disposició.

A més, cada membre de l'equip treballa amb el seu propi joc d'eines, que no es comparteix amb la resta d'arqueòlegs que fan feina en l'excavació. Tampoc ningú no es trasllada a l'hora de dinar, sinó que se'ls proveeix de menjar dins el mateix cementeri. Amb el seu pla de seguretat, l'empresa posa a disposició de la gent que hagi d'entrar en contacte amb l'equip mascaretes, guants i gel desinfectant.

Com a mesura de precaució, s'ha eliminat per ara la cita diària que mantenien els arqueòlegs amb les persones interessades en les tasques d'excavació, que normalment són veïns del municipi i d'edat avançada. En el lloc hi han treballat quatre arqueòlegs, que s'hi han traslladat des de Barcelona, i una antropòloga illenca. Abans de tornar a la feina, a Catalunya se'ls ha fet la prova per descartar contagis de covid-19 i tots els integrants de l'equip d'exhumació han donat negatiu.

Segon Pla de fosses

Aquesta és la primera acció del segon Pla de fosses del Govern i s'hi cerquen tres víctimes enterrades en dues fosses. En una fossa hi hauria els cossos de Josep Miralles Garau, de 31 anys, pagès i músic, i Josep Serra Joan, 56 anys, de professió pagès. Tots dos procedien de Montuïri, varen ser assassinats l'1 de setembre de 1936 i trobats a la carretera de Santa Maria a Montuïri, entre els municipis de Sencelles i Biniali. La tercera víctima és Pilar Sánchez Llabrés, de 33 anys, venedora al mercat. Procedia de Palma i els testimonis orals afirmen que diversos homes la varen segrestar i violar i la varen assassinar. La varen trobar al Predi de Son Palou de Sencelles.

El segon Pla de fosses del Govern balear preveu un total de nou intervencions en vuit municipis –Sencelles, Porreres, Eivissa, Manacor, Bunyola, Artà, Valldemossa i Santa Maria del Camí–, així com l'estudi d'una possible fossa a Formentera. Tècnicament, la de Sencelles és una de les més complicades perquè a través dels testimonis orals no s'ha pogut saber on estan els cossos. És per aquest motiu que en aquesta segona intervenció es fa una prospecció amb georadar, que permet detectar aquelles zones del sòl que han sofert alteracions.

stats