Sector escènic
Cultura 26/10/2022

El públic escènic demana més risc, més espais i més subvencions als teatres

El primer Congrés Internacional d’Espectadors fa palesa la necessitat de potenciar el teatre en l'educació i entre les comunitats més allunyades

2 min
Lectura del Manifest del Congrés Internacional d'Espectadors

BarcelonaEl primer Congrés Internacional d’Espectadors s'ha tancat aquest dimecres amb un manifest dirigit als artistes, a les administracions i als teatres. "Els artistes tenen la responsabilitat de respondre a les expectatives dels espectadors, perquè els espectadors som creadors al mateix temps. Volem sentir que passa alguna cosa quan anem a veure un espectacle", han demanat els membres del congrés. Després de tres jornades intensives amb més de trenta hores de xerrades, tallers i taules rodones, els més de 600 assistents han conclòs que el sector té una sèrie de necessitats que han volgut posar damunt la taula.

D’entrada, han demanat "un teatre accessible, que sigui capaç de parlar dels problemes dels espectadors i que sigui proactiu". Adreçant-se a les companyies, els espectadors han subratllat la importància "d’arriscar-se i comunicar-se entre elles per poder créixer i millorar": "Volem que ens sorprenguin, ens commoguin, sentir emocions profundes, sentir-nos lliures. Tenir experiències com a espectadors ens fa ser ciutadans més crítics". 

Més subvencions als teatres

Els congressistes han posat el focus en la importància d’eixamplar el públic i d’arribar a tothom, també a les comunitats que estan menys en contacte amb el teatre. Per això proposen "que una part dels diners de les produccions es destinin a treballar perquè aquestes comunitats vinguin al teatre" i destaquen la necessitat "que el teatre comercial sigui tan accessible com el teatre subvencionat". Als responsables de les sales, els han demanat que s’uneixin per demanar als governs "més subvencions" amb l’objectiu "que no depenguin d’inversors" i que els muntatges "tinguin a veure més amb la comunitat i menys amb els interessos de les persones amb més recursos". 

Una altra de les peticions ha anat enfocada a l’educació: "El teatre ha de ser obligatori a l’ensenyament primari. Cada infant hauria d’anar al teatre almenys un cop a l’any i les entrades han de tenir preus accessibles". Finalment, han posat èmfasi en la necessitat "de crear llocs de trobada entre els espectadors per poder parlar i reflexionar". 

El Congrés Internacional d’Espectadors ha tingut lloc de dilluns a dimecres al Teatre Romea de Barcelona. La iniciativa, impulsada pel Grup Focus dins la programació d’Àfora, ha tingut 625 inscrits que han seguit les activitats presencialment o virtualment, a través d’un metavers creat per a l’ocasió. El congrés ha comptat amb ponents i assistents de 28 països que han reflexionat sobre les principals necessitats i potencialitats del públic teatral al segle XXI. El segon Congrés Internacional d’Espectadors de Barcelona es farà la tardor del 2024.

stats