Art
Cultura 31/05/2023

Susy Gómez: “El projecte que teníem en Juanan i jo continua tot i el tancament sorprenent de l'Horrach Moyà”

La galeria que dirigia des de l'any 2000 el desaparegut Juan Antonio Horrach Moyà tancarà les portes demà mateix

2 min
L'artista Susy Gómez avui a Es Baluard, minuts abans d'iniciar una activitat en el marc de l'exposició Gest contra l'oblit.

PalmaDarrer dia de la galeria Horrach Moyà. Així ho han confirmat, fa només uns minuts, des de la mateixa galeria, poc després que l’artista Susy Gómez, qui va ser durant 20 anys la parella del desaparegut galerista Juan Antonio Horrach Moyà, ho avançàs a les xarxes socials. 

“Ahir horabaixa vaig rebre un comunicat per correu electrònic en què m’informaven que demà mateix tanca la galeria”, explica Susy Gómez, qui ha atès l’ARA Balears poc abans de donar inici a l’activitat de Constel·lacions Familiars amb Joan Garriga, programada a Es Baluard en el marc de la seva exposició Gest contra l’oblit. “Estic sobtada tant per la part personal com per la part professional”, afirma, “perquè són dues històries diferents. En Juanan, quan parlava de mi com a parella deia ‘na Susy’ però quan ho feia a l’àmbit artístic sempre es referia a mi com a ‘Susy Gómez’. Sempre vàrem separar la part personal del tracte artístic”. 

I és que la Galeria Horrach Moyà era també la galeria que la representava com a artista. “Enguany fa 30 anys de l’inici de la meva activitat artística, amb una exposició a l’Espai 13 de la Fundació Miró de Barcelona. Quan em vaig instal·lar aquí, fa 20 anys, ja era Susy Gómez i ja em representaven a galeries internacionals com Giorgio Persano o la de Soledad Lorenzo a Madrid, ni més ni menys. I en tot aquest temps en Juanan sempre ha tingut el màxim respecte pels meus processos vitals i creatius. No estic acostumada a aquesta nova manera de fer, és un canvi radical i notori en la relació amb la galeria”, afegeix. Gómez ha volgut destacar el “canvi radical cap a la contemporaneïtat” que Juan Antonio Horrach Moyà va aportar a la galeria quan en va assumir la direcció i la seva “personalitat única i total independència”. Més enllà d’entrar en valoracions del procés que ha conduït al tancament de la galeria i la manera com se n’ha assabentat –“si veim els fets, tots podem treure les nostres conclusions”– Susy Gómez assegura que “d’ara endavant aquest projecte nostre continua mentre jo sigui viva, perquè ell és amb mi”. 

Per la seva banda, la galeria Horrach Moyà ha emès un comunicat on fa oficial el tancament a partir de demà. “La difícil decisió del tancament definitiu ha estat presa per la família després de la sobtada mort de Juan Antonio el passat mes d’octubre, com el millor homenatge que es pot fer a la petjada que va deixar a l’àmbit cultural, convençuts que la seva figura serà impossible de substituir per la seva essència pura, pel seu caràcter valent i transgressor i per la seva singular i irrepetible manera de ser i de fer”, hi afirmen. Nascuda l’any 1988 en mans de Guillem Horrach i Antònia Moyà, el seu fill Juan Antonio se’n va fer càrrec a partir de l’any 2000 i la va convertir en un espai de referència no només a Mallorca, sinó a l’àmbit estatal i internacional, per on han passat artistes com Marina Abramovic, Lawrence Weiner i Joana Vasconcelos.

stats