Teatre
Cultura 11/09/2023

El Principal s’afegeix a la Nit de l’Art i se n’anuncia un projecte de museització

Avui s’ha donat oficialment el sus a la programació del primer tram de la temporada 2023-2024 del teatre Principal de Palma

3 min
La ballarina Belén Martí i la consellera Antònia Roca durant la roda de premsa d'inici de temporada del Teatre Principal de Palma

PalmaAmb un total de 52 espectacles programats i amb una especial incidència en les diferents opcions d’abonaments, el teatre Principal de Palma ha iniciat oficialment el curs. Entre les novetats per a aquesta temporada, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha anunciat que per primera vegada el teatre Principal s’afegirà a la Nit de l’Art. Ho farà amb una intervenció artística al teatre que tindrà lloc el mateix dissabte dia 23 de setembre, que ni la consellera ni els treballadors han pogut especificar, i que anirà acompanyada d’una actuació musical. En aquest sentit, la consellera ha subratllat que el valor patrimonial del teatre Principal esdevindrà un dels eixos que marcaran la nova etapa d’aquest espai. “Disposam de tot tipus de materials, des de fotografies i atrezzo fins a butaques, vestuaris o cartelleria, que serveixen per explicar la història d’aquest centre, punt neuràlgic de la cultura a Ciutat i a Mallorca”, ha explicat Roca, qui ha assumit de manera temporal la gerència del Principal, “i és per això que n’iniciarem un projecte de museització”. En aquest sentit, ha afegit que, si bé n’hi ha que ja són visibles i ocupen diferents espais del teatre, la intenció és dotar tots aquests elements d’un “fil conductor”.

52 espectacles

Pel que fa a la programació prevista per als primers mesos de la temporada, ja va ser presentada el passat mes de maig per qui n'havia estat el responsable de dissenyar-la, l'anterior director del Principal, Josep Ramon Cerdà, i inclou propostes com el monòleg interpretat per Pere Arquillué El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc, que es podrà veure dia primer d'octubre, o les estrenes de Dama Dictadura o El silenci de les falzies, entre d'altres.

Els personatges protagonistes de la proposta 'Para cuatro jinetes'.

La funció que encetarà la temporada serà una coproducció del Principal que es podrà veure aquest mateix dijous. Es tracta de l’obra Para cuatro jinetes de la companyia Mucha Muchacha, en què les intèrprets reflexionen sobre el folklore i els canvis que ha patit a través del temps. “Després de treballar molt la dansa espanyola i el flamenc”, ha explicat Belén Martí, membre de la companyia, “ens vàrem posar a reflexionar sobre com serà el folklore del futur a partir del punt en què es troba la dansa avui dia”. Martí ha definit la proposta com un projecte de “folklore electrònic” que conté una coreografia “arriscada i punky”.

El futur del Principal

Tot això pel que fa a la programació fins al mes de gener. A partir de llavors, el Principal té actualment amb “un esborrany de gener a juny” que té “les funcions assegurades”, segons ha explicat Antònia Roca, tot i que no n'ha oferit més detalls. En referència al concurs públic per escollir el nou director del centre, Roca ha afirmat que “treballen perquè es convoqui com abans millor” i ha manifestat la confiança que sigui possible en els pròxims dos mesos. “El primer que farem és parlar amb diferents representants del sector”, ha explicat, “i avui mateix començarem la ronda de converses per poder dur a terme aquest concurs de manera consensuada”. Els pròxims dies està previst que es reuneixin amb associacions dramaturgs, actors i ballarins, entre d’altres. 

Abonaments

Per la seva banda, el cap de producció del teatre Principal, Miquel Martorell, ha volgut recordar les diferents opcions d’abonaments que existeixen per a tot tipus de públic, amb la intenció de reivindicar el Principal com “un espai obert i de fàcil accés” on es poden trobar tot tipus de propostes, com els concerts de la Simfònica o els espectacles familiars programats per a les festes de Nadal. Tota l’opció d’abonaments i descomptes es pot consultar a la pàgina web del Principal. 

stats