Arts escèniques
Cultura 24/05/2023

La programació del teatre Principal de Palma convida a viure-hi la pròxima temporada

Ja s'ha presentat l'agenda per al primer semestre, amb més de 40 propostes de teatre, música, dansa i circ

3 min
Alguns dels protagonistes de la pròxima temporada del Teatre Principal de Palma sobre l'escenari, reconvertit en una espècie d'habitatge.

PalmaDe bon dematí un home arriba al teatre Principal de Palma i s’hi instal·la. Hi pren el cafè, hi fa la bugada i en arribar el vespre, en un llit estratègicament col·locat sobre l’escenari, se n’hi va a dormir. Durant el desenvolupament de la seva jornada, això sí, ens permet descobrir tots els noms propis que protagonitzaran la programació entre setembre i gener al teatre Principal de Palma. Amb un original vídeo protagonitzat per Mon Joan Tiquat s'ha presentat el primer tram de la pròxima temporada, que tendrà com a lema 'Viu al Principal', un enunciat que en un dia com avui tenia doble significat. 

Si bé Josep Ramon Cerdà, director del teatre Principal de Palma, ha explicat que l’eslògan va sorgir “entre els assistents habituals al teatre, que de vegades ens diuen que és gairebé com si visquessin aquí”, les paraules de Bel Busquets, vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, hi han afegit una altra lectura. “L’única cosa que ha faltat a Pep Ramon Cerdà i Marta Ferré –directora adjunta del Principal– ha estat dormir aquí, ells sí que hi han viscut aquests quatre anys”, ha dit. I és que si el teatre Principal ha presentat ja la programació del primer semestre de la pròxima temporada, cosa que no sol fer en ple de mes de maig, ha estat per la cita amb les urnes del pròxim diumenge. “En un exercici de responsabilitat hem volgut deixar les mínimes incerteses possibles des d’ara i fins a final d’any”, ha explicat Cerdà, “i hem rebut el suport de tot el Patronat, també dels partits de l’oposició que o bé s’han abstingut o bé hi han votat a favor. Això ens permet donar seguretat al sector i als professionals que en formen part”. Cerdà s’ha mostrat satisfet amb la feina feta aquests quatre anys. “Hem aconseguit complir els objectius inicials, també amb qüestions que no són tan visibles com la reorganització interna o l’àmbit administratiu i que serveixen per dignificar la feina que fan els treballadors i les empreses culturals”, ha assegurat. 

La vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i el director del Teatre Principal de Palma, Pep Ramon Cerdà, en un moment de la presentació.

Està previst que la temporada comenci dijous dia 14 de setembre amb l’espectacle de dansa Para cuatro jinetes, de la companyia Mucha Muchacha, una de les nombroses coproduccions del Principal que pujaran sobre l’escenari al llarg de tota la temporada que ve. Entre ells s’inclouen El gran manicomi, una proposta d’Estudi Zero Teatre a partir de poemes d’Antonina Canyelles o la versió teatral d’Els dies bons, l’exitosa novel·la de debut de la manacorina Aina Fullana, que serà dirigida per Joan Fullana i produïda per Produccions de Ferro. Si bé no hi haurà cap gran producció teatral, tal com ha explicat Pep Ramon Cerdà, també forma part del planter de coproduccions l’òpera Il Trittico, que arribarà al Principal a final de novembre. Hi ha també coproduccions amb centres estrangers, com A Beggining_expanded version, d’Aurora Bauzà i Pere Jou i coproduït amb el Centre Choréoraphique National d’Orleans, o Dama Dictadura, espectacle sorgit d’un dels programes de residència del Principal i signat per Hermanas Picohueso que té participació del xilè Teatro Bruma.

Entre els espectacles que conformaran la programació del Principal de la pròxima temporada s’hi troben El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, de Pere Arquillué, una obra que ha recollit tots els premis existents, en paraules de Pep Ramon Cerdà, o una versió de Romeu i Julieta amb Ana Belén i José Luis Gómez de protagonistes, ambdós durant el mes d’octubre, així com una adaptació de La plaça del diamant el mes de desembre. 

Pel que fa a la música, hi haurà, entre d’altres, l’actuació d’Israel Fernández i L.A., a més de les de Victoria Lerma, Magalí Sare o Xanguito en el marc d’Els Principals d’IB3. A més, el teatre Principal de Palma acollirà la gala inaugural dels festivals de Cinema de Muntanya i de l’Evolution Film Festival, així com els Premis Enderrock i la Festa de la Poesia convocada en el marc del vint-i-cinquè Festival de Poesia de la Mediterrània.

stats