Judicialització

La fiscalia demana 4 anys de presó a Valtònyc per un delicte d'odi

L'acusen d'haver dit "mateu a un 'puto' guàrdia civil" en un concert el 2018

ARA
2 min
Valtònyc als jutjats de Gant

BarcelonaLa fiscalia de Sevilla demana 4 anys de presó per al raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, per un delicte d'odi contra la Guàrdia Civil relacionat amb les seves cançons. La policia belga va prendre declaració al cantant a petició de les autoritats espanyoles fa uns mesos i aquest divendres ha rebut la petició de presó del ministeri fiscal, segons ha pogut confirmar l'ACN. La defensa de Valtònyc no sap per ara si el judici seria a distància o si la justícia espanyola hauria de fer una nova euroordre. El cantant ja té un procediment d'extradició obert a Bèlgica per la condemna a tres anys i mig de presó del 2017 per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Uns mesos després d'aquella condemna, el maig del 2018, Valtònyc es va exiliar a Bèlgica per evitar entrar a presó.

El desembre del 2020, un tribunal de Sevilla va obrir una nova causa judicial contra el raper per l'acusació de la fiscalia de Sevilla i l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) d'incitar a atemptar contra el cos policial espanyol durant un concert a la localitat sevillana de Marinaleda el març del 2018. "Mateu a un puto guàrdia civil aquesta nit, aneu a un altre poble on hi hagi guàrdies civils i mateu-ne un, poseu una puta bomba al fiscal d'una vegada", hauria dit el cantant, segons l'AUGC, que considera que aquestes paraules no poden estar protegides per la llibertat d'expressió perquè "no són lletres d'una cançó". Per contra, Valtònyc defensa el seu dret a la llibertat d'expressió i considera que la Guàrdia Civil no pot ser objecte d'un delicte d'odi.

Pendent d'una euroordre a Bèlgica

Valtònyc està pendent d'una euroordre a Bèlgica des del juliol del 2018. L'Audiència Nacional el reclama per complir la condemna a tres anys i mig de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. La justícia belga encara està examinant la petició i ara està pendent que el Tribunal Constitucional del país digui si la llei belga d'injúries a la corona és vàlida per extradir el jove mallorquí.

El raper no és l'únic que els últims anys ha passat per la justícia per les seves cançons. Pablo Hasél va entrar a presó el febrer passat, condemnat a nou mesos i un dia per un delicte d'enaltiment del terrorisme. L'Audència Nacional també va condemnar a presó els rapers de La Insurgencia pel mateix delicte, però després va rebaixar la pena a sis mesos i els membres del grup no van arribar a entrar a un centre penitenciari.

stats