Cultura 06/08/2019

Pelaires, la casa de ‘Pepe Pinya, el galerista accidental’

La periodista Raquel Agüeros presenta un llibre biogràfic, “un conte” sobre el fundador de l’espai d’art contemporani que aquest agost fa 50 anys

Ara Balears
2 min
Pelaires, la casa de ‘Pepe Pinya, el galerista accidental’

Palma“Aquesta és la història d’un conte, el de Pep Pinya, el nin d’Establiments, el mateix que va transformar l’obscura Palma franquista a través de l’art contemporani”. Amb aquestes paraules s’introdueix la història. Pocs dies abans del 50è aniversari de la inauguració de la galeria Pelaires, el 16 d’agost del 1969, el seu espai actual del carrer del Verí s’ha omplert de gom a gom aquest dimarts per a la presentació de ‘Pepe Pinya, el galerista accidental’, un llibre biogràfic signat per la periodista Raquel Agüeros i editat per Sloper.

Són gairebé 200 pàgines, incloses les nombroses fotografies que mostren el galerista al costat de Joan Miró, Robert Graves, Chillida, Josep Lluís Sert, Alexander Calder, Camilo José Cela, Pere A. Serra, Joan Carles I i tants altres personatges, que fan part de la història d’un espai per a l’art contemporani que va néixer al carrer que va donar nom a la galeria, molt a prop de l’actual ubicació.

Polítics, col·leccionistes, artistes i amics de la casa han escoltat en paraules de Basilio Baltasar com el naixement de Pelaires va tenir lloc “en una Palma adormida, la dels anys 60; una ciutat sumisa que és on va sorgir un dels centres culturals de referència de l’Espanya contemporània”. “Avui celebram mig segle d’una galeria d’art que ha jugat un paper fonamental per a la nostra generació”, ha insistit Baltasar.

L’autora del llibre, per la seva banda, ha confessat que ‘Pepe Pinya, el galerista accidental’ va néixer la passada Nit de l’Art i que, de llavors ençà, s’han succeït moltes hores de conversa amb el fundador de Pelaires, el qual ha definit com “una persona arriscada i somiadora, de la qual admir la capacitat de feina i la seva gran il·lusió”. Raquel Agüeros ha destacat també el compromís de Pinya amb Mallorca. “Seria pretenciós intentar resumir, en aquest llibre, els darrers 50 anys del galerista Pep Pinya”, afirma la periodista, qui ha insistit, com també ho ha fet el propi Pep Pinya, en què més que no un recorregut biogràfic, aquest volum “és un recull d’històries, d’anècdotes, un conte”.

stats