Cultura 06/10/2021

Els premis Enderrock celebren "el moment més creatiu" de la música a les Illes

Marco Mezquida, Maria del Mar Bonet, Maria Jaume, Miquel Serra i Saïm, els noms dels guardons de la crítica

2 min
Maria Jaume i Lluís Cabot, a la gala dels Enderrock de l'any passat.

PalmaEl panorama musical de les Illes Balears "es troba en el millor moment creatiu, de producció i de difusió". Així ha arrancat la roda de premsa de presentació de la quarta edició dels premis Enderrock de la Música Balear, que es lliuraran en una gala dia 25 de novembre. Les paraules són del director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, que ha liderat la presentació al vestíbul del teatre Xesc Forteza acompanyat pel director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Mateu Malondra; el regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera, i la coordinadora de l'Obra Cultural Balear, Aina Vidal. "A Catalunya, la indústria musical està molt pendent de tot el que surt de les Illes, consideren que aquests creadors són una aposta de futur", ha manifestat Gendrau abans de revelar els artistes que recolliran els premis de la crítica.

De fet, el "bon moment" de la música balear ha fet que els guardons que entrega la crítica s'hagin multiplicat per dos. Si abans s'entregaven el premi al millor disc de l'any, el premi especial del jurat i el premi al grup revelació, enguany s'hi han afegit tres noves categories: premis als millors discos de pop-rock i urbana, de cançó d'autor folk i jazz-clàssica. A aquests premis s'hi ha de sumar un nou guardó en col·laboració amb l'Obra Cultural Balear, que s'entregarà a una personalitat cultural que hagi ajudat a difondre i promoure la música en català de les Illes.

Així, el pianista menorquí Marco Mezquida s'endú dos premis de la crítica: el millor disc de l'any i el millor disc de jazz i clàssica per Talismán (autoeditat, 2020). El de millor disc de pop-rock i urbana serà per a Fràgil, de Saïm (BCore Disc, 2021); el de cançó d'autor i folk és per a Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba (Blau, 2020); Miquel Serra guanya el premi especial del jurat amb Cançons de Joan Serra (Foehn Records, 2021), i Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020), de Maria Jaume, ha estat considerat el millor disc revelació. La categoria de votació popular ha obert avui la primera volta fins al 24 d'octubre al web dels premis.  

Les actuacions de la gala

Dijous 25 de novembre es farà la gala d'entrega dels premis, que, com ja és habitual, inclourà algunes actuacions en el programa. Seran a l'escenari el trio Alanaire; l'artista multidisciplinari Baaldo, que presentarà una cançó en català i una performança en directe amb ballarins, i la guitarra d'Amulet. També sonarà un tema inèdit del duet Donallop, i alguna de les noves cançons del projecte de pop d'autor del jove Joan Sebastià Sansó, de nom artístic Jantià. També hi serà la reunificació del grup Kard's Piken, que homenatjarà els 40 anys de Joana Lluna", de Joan Bibiloni. Maria Hein i els guanyadors del concurs Sona9, els manacorins Reïna, també actuaran en aquesta gala de la quarta edició dels premis Enderrock de la Música Balear.

La festa anual de la música balear se celebra amb la complicitat de l’Obra Cultural Balear, el suport imprescindible de l'Ajuntament de Palma –a través de la Regidoria de Cultura i Benestar Social–, l'Institut d'Estudis Baleàrics i la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, a més del patrocini d’Estrella Damm.

Jornades professionals
  • Dimecres 24 de novembre Agents musicals de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià participaran a les jornades professionals d'aquest any. Les jornades estan adreçades al sector de la indústria musical (segells, managements, festivals, sales), mitjans de comunicació, músics i creadors, i institucions públiques. L'assistència és gratuïta, però caldrà acreditar-se prèviament. Es faran dues taules rodones: una sobre polítiques públiques per a la indústria discogràfica i una altra sobre festivals en temps de pandèmia.
stats