Literatura
Cultura 04/09/2017

Paul Auster: "Donald Trump és una amenaça per al món, un maníac i un psicòpata"

L'autor nord-americà publica la novel·la '4 3 2 1' i participarà a la Setmana del Llibre en Català

Agències
1 min
Paul Auster durant la presentació de la novel·la '4 3 2 1' a Madrid

MadridPaul Auster considera que l'actual govern nord-americà fomenta "la divisió racial" i que el president Donald Trump és "una amenaça per al món, un maníac i un psicòpata". Així s'hi ha referit aquest dilluns a Madrid en la roda de premsa de presentació de la novel·la '4 3 2 1', publicada en català per Edicions 62 i en castellà per Seix Barral. Auster visitarà aquesta setmana Barcelona per participar a la Setmana del Llibre en Català.

La nova novel·la de l'escriptor nord-americà transcorre des de finals dels anys 50 fins a principis dels ans 70 del segle XX i aborda temes com ara les revoltes pels drets civils i el racisme, una qüestió que segueix ben present, com demostra l'atac racista a Charlottesville, que Auster considera "molt preocupant".

"Històricament, els Estats Units no han afrontat la qüestió de l'esclavitud", ha dit Auster, que lamenta que, per exemple, no existeixi cap museu sobre l'esclavitud al seu país. Segons l'autor de '4 3 2 1', la bandera confederada que s'ha vist a Charlottesville "és igual que l'esvàstica", però hi ha gent als Estats Units que no ho comprèn, la qual cosa impossibilita que la societat millori. "Seguirem estancats en el passat", ha dit Auster.

"La nova administració està fomentant la divisió racial, està aprovant una mena de fanatisme racial i està parlant directament amb una part dels Estats Units molt extrema que és molt perillosa. No havia vist mai res semblant", ha advertit l'escriptor. Auster, però, confia que ni Trump ni el líder nord-coreà Kim Jong-un, "dos homes amb un pentinat estrany", aconsegueixin fer realitat les seves "bogeries".

stats