PATRIMONI IMMATERIAL

El patrimoni gastronòmic es tasta i es debat

Dos dies de jornades combinaran converses entre cuiners de renom, taules d'anàlisi i reflexió i activitats lúdiques i pràctiques

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll amb Tomeu Arbona, Tina Codina i Ricard Terradas durant la presentació de les Jornades de Patrimoni Immaterial Gastronòmic a l'obrador del Fornet de la Soca.
Ara Balears
16/10/2017
2 min

PalmaDesprés de fer una passejada per la 'Vida quotidiana' i per la 'Memòria oral', les terceres Jornades de patrimoni immaterial, organitzades des de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, s'endinsen ara en el món gastronòmic. "Són unes jornades que pretenen deixar constància del patrimoni immaterial i de la riquesa que representa", ha assenyalat la directora insular de patrimoni, Kika Coll.

Les Jornades de patrimoni immaterial combinen l'aspecte acadèmic per saber quin és l'estat de la qüestió, com s'ha treballat i estudiat fins ara el patrimoni gastronòmic i el fet de donar veu a les persones que hi han fet feina, sense oblidar, però, l'aspecte més divulgatiu i lúdic.

En aquesta ocasió, les Jornades de patrimoni immaterial gastronòmic tenen lloc a tres escenaris diferents: la Casa Llorenç Villalonga-Museu Literari, de Binissalem; l'església vella de Caimari i el Centre Cultural la Misericòrdia, de Palma, divendres i dissabte 20 i 21 d'octubre.

Programa de les Jornades de Patrimoni Immaterial Gastronòmic.

Divendres 20 d'octubre les activitats es duran a terme a la Casa Llorenç Villalonga-Museu Literari, de Binissalem. La ponència inaugural serà a càrrec de Tomeu Arbona, sota el títol 'Cuina íntima', en què abordarà "el retorn al model de cuina integrada dins el paisatge i connectada a figures com l'Arxiduc". La conversa sobre 'Cuina patrimonial' reunirà coneguts experts en l'àmbit de la gastronomia a Mallorca i es podrà escoltar l'opinió de grans cuiners com Andreu Genestra, Miquel Calent, Santi Taura, Maria Solivellas i Marga Coll per debatre sobre 'Cuiners contemporanis i patrimoni gastronòmic'.

El programa "no només recull el que s'ha fet fins ara, sinó que també aporta dues produccions pròpies", amb paraules de Tina Codina, coordinadora de les jornades. I aquestes creacions tenen a veure amb el 'Concert TIU' –el grup ha musicat algunes de les receptes del llibre de Sent Soví– i amb l'experiència gastronòmica 'Caelum', que oferiran Tomeu Arbona i Blavets de Lluc a l'església vella de Caimari divendres vespre. "Una hibridació de llenguatges, una experiència nova i una actuació atípica que inclourà cant gregorià i una mica d'escenificació", ha explicat Ricard Terradas, director de la Escolania de Lluc.

Dissabte 21 d'octubre les jornades es traslladen al Centre Cultural la Misericòrdia, a Palma, en una jornada centrada al voltant del pa amb un tast i taula temàtica, per llavors donar pas a una taller de galletes romanes a càrrec d'Aldarq i un taller de cuina jueva a càrrec de Núria Bàguera a l'obrador del Fornet de la Soca, on aquest dilluns s'han presentat les Jornades de patrimoni immaterial amb la presència de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; la coordinadora de les jornades, Tina Codina; el forner Tomeu Arbona, participant i assessor de les jornades, i Ricard Terradas, director de l'Escolania de Lluc.

stats