Llibertat d'expressió

Podemos demana l'indult per Hasél: totes les reaccions en contra de l'empresonament del raper

L'allau de solidaritat de polítics, artistes i institucions es concreta amb desenes de manifestacions convocades a tot Catalunya

3 min
Detenció de Pablo Hásel a la Universitat de Lleida. Santi Iglesias

BarcelonaNo havia passat ni mitja hora des de la detenció de Pablo Hasél i el seu nom ja era tendència a Twitter. El raper, que ha estat detingut aquest matí pels Mossos d'Esquadra, s'ha convertit ràpidament en trending topic amb una munió de missatges demanant el seu alliberament i en defensa de la llibertat d'expressió.

La Plataforma Llibertat Pablo Hasel ha destacat el ressò mediàtic "sense precedents" que ha tingut la detenció del raper, després d'haver estat tancat durant gairebé tot un dia a l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. Un dels seus membres, David Martín, creu que aquesta imatge "ha fet mal a l'Estat" i que aquest ha comès "un error molt greu" perquè s'ha generat "l'efecte contrari al que pretenien" entre la població, que ara participarà en les múltiples manifestacions convocades per denunciar els fets. També ha destacat el ressò internacional que ha tingut el cas. Tot i això, Brussel·les ha rebutjat valorar la detenció. "És un afer de la justícia espanyola", ha dit el portaveu de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand preguntat per la implicació que podria tenir en la llibertat d'expressió dels artistes a Espanya. L'executiu europeu "no comenta procediments judicials dels estats membre", ha dit.

També hi ha hagut centenars de reaccions de persones de la cultura. No en va, Pablo Hasél és el primer músic que entra a la presó després de la dictadura per les lletres de les seves cançons.

Valtònyc i altres artistes, indignats

També hi ha hagut centenars de reaccions de persones de la cultura. No en va, Pablo Hasél és el primer músic que entra a la presó després de la dictadura per les lletres de les seves cançons. Per al dibuixant Manel Fontdevila, que també va patir censura des de les pàgines d'El Jueves, "que Hasél vagi a la presó per dir coses és una barbaritat. I no ha dit que s'hagi de matar ningú, només ha fet metàfores pujades de to. Hasél és un artista, no un polític. No té càrrecs de poder, no té capacitat per fer lleis. No és el mateix que una cosa la digui Quim Torra que un cantant. Tot plegat és un despropòsit que, igual que va passar amb la condemna d'El Jueves, és la seva forma d'intentar que la gent no digui coses institucionalment no acceptables", ha afirmat a l'ARA.

Un altre músic que ha estat jutjat per les seves cançons, el raper mallorquí Valtònyc, que es va exiliar per evitar la presó, ha afirmat: "Podria ser jo si no hagués marxat a l'exili", ha dit. Ha lamentat que "s'empresonin artistes en una democràcia europea": "Espanya és la vergonya del món i a Josep Borrell se li gira feina", ha afirmat el jove cantant. Valtònyc s'ha mostrat escèptic sobre la promesa de reforma per evitar casos com el seu o el de Hasél. "No crec que sigui res més que un intent per rentar-se la cara abans de les eleccions, espero que no se n'oblidin ara", ha dit. Si tira endavant, Valtònyc demanarà una revisió de la seva condemna a tres anys i mig de presó per injúries a la corona, enaltiment del terrorisme i amenaces. Actualment, afronta una euroordre a Bèlgica per aquest cas.

Crida d'institucions per la llibertat d'expressió

Davant de la detenció i l’empresonament de Pablo Hasél, institucions culturals com elTeatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Nacional de Catalunya, L'Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana "refermem i reiterem el compromís a favor de la llibertat d’expressió i el respecte dels drets fonamentals dels creadors i creadores". En un comunicat conjunt, també donen suport a" les persones a qui se’ls vulneri aquest dret" i recorden "el valor transgressor innat de la cultura". "Per això, fem nostres les paraules «Sense llibertat d’expressió, no hi ha democràcia», que l’any 1978 Fabià Puigserver va pintar en un cartell de tots conegut, i que tenen avui més sentit que mai", afegeix el comunicat.

Convocades concentracions en protesta per la detenció

Davant la detenció de Pablo Hasél, aquesta tarda s'han convocat diverses manifestacions en protesta pel seu empresonament. La manifestació de Barcelona començarà a les set de la tarda a la plaça Lesseps. A Lleida, la manifestació també serà a les set de la tarda i sortirà de la plaça de la Catedral. A Vic s'ha convocat a dos quarts de vuit de la tarda a la plaça Major. A Girona la convocatòria és a les set a la plaça Primer d'Octubre. A la mateixa hora també hi haurà concentracions a Tarragona (a l'Estàtua dels Despullats), a Sabadell (plaça Sant Roc), a Sant Cugat (plaça Lluís Millet), a Reus (plaça Mercadal), a Tortosa (plaça Barcelona) i a la Seu d'Urgell (plaça dels Oms).

stats