Cultura 12/09/2018

L'orgue Walcker, protagonista a Can Balaguer

L'Ajuntament enceta un cicle al voltant d'aquest instrument, amb concerts didàctics tant per a famílies com per a escoles

Maria Llull
2 min
El Walcker és l'únic orgue que es troba a un edifici civil a Mallorca.

PalmaL'orgue Walcker de Can Balaguer serà el protagonista d'un cicle de concerts didàctics que l'Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma durà a terme des del 29 de setembre fins a l'11 de novembre. Les activitats abastaran, englobades sota el títol 'Amb vosaltres, l'increïble orgue Walcker!', concerts familiars, una conferència amb il·lustracions musicals i també concerts escolars oberts a centres de totes les localitats de Mallorca.

Els concerts didàctics per a famílies es dividiran en dos, 'Del circ romà fins al cinema' (29 i 30 de setembre, i 6 i 7 d'octubre) i 'Saps com funciona un orgue?' (28 d'octubre, i 10 i 11 de novembre). Aquests espectacles combinaran la música en directe, amb les explicacions d'un narrador i projeccions. Ambdues propostes han estat dissenyades per un grup de musicòlegs.

'El músic Josep Balaguer i el seu orgue Walcker' és el títol de la conferència de dissabte 27 d'octubre, i que farà un recorregut pel context sociomusical i cultural de la Palma de final del segle XIX i principi del segle XX. La vida de Josep Balaguer i la història de l'orgue Walcker en seran els fils conductors. També es realitzaran diverses audicions per il·lustrar musicalment el contingut de la conferència, que estarà dirigida per Eugènia Gallego, doctora en l'especialitat de Música i Societat i docent de Musicologia del Conservatori Superior. D'altra banda, els concerts escolars es faran cada dilluns a partir del 15 d'octubre.

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha destacat l'esforç que fa l'Ajuntament "per obrir el Casal a tota la ciutadania", esforços que ara s'amplien amb aquest programa educatiu.

Més de 20.000 usuaris en sis mesos

Carrió ha assenyalat que "han passat més de 20.000 usuaris per Can Balaguer els darrers sis mesos", dels quals "uns 16.000 han visitat la museïtzació de la planta noble i més de 3.000 han participat a les activitats".

L'oferta cultural del casal s'ampliarà amb l'activitat 'Can Balaguer, de casa noble a museu per a la ciutat', que recorrerà l'exposició permanent i que s'emmarca en el programa Palma Educa. Aquesta activitat servirà per fer un recorregut al llarg de la història de la casa i la família i mostrarà al públic obres d'art que abans no s'havien pogut veure públicament perquè es trobaven en estances de l'Ajuntament de Palma.

stats