PROPOSTA CULTURAL

Fotografies 'made in Balears' al castell de Bellver

Més música, conferències i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

'Made in Balears' / Exposició

Castell de Bellver (c. Camilo José Cela, s/n. Palma) / Fins al 17 de juliol

Les Illes Balears varen ser i són un lloc de visita d'artistes plàstics, molts d'ells fotògrafs internacionals, atrets per motivacions diverses i especialment pel seu desenvolupament turístic, ja sigui entès com un factor de modernitat (des del turisme inicial de finals del s. XIX fins a la Guerra Civil) o com a fenomen de masses (des de 1950 fins a l'actualitat). 

L'exposició que es presenta al castell de Bellver mostra selectiu ventall visual dels diferents apropaments fotògrafs que passaren per es Balears entre 1913 i 1971, a mb fotografies de Willy Pragher, Hanns Tschira, Hans Hartung o Florence Henri, entre d'altres fotògrafs. 2 €

'Reflecta 2016' / Cinema

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / 21.30 h

El museu Es Baluard col·labora com a projecte associat dins el programa 'Paisatgs sostenibles d'Es Baluard' amb el festival de cinema itinerant 'Reflecta 2016, festival internacional de vídeo artivista'. Es tracta d'un festival sorgit a Alemanya i amb activitats que abasten la projecció de pel·lícules, conferències, exposicions, concerts... El projecte fomenta el diàleg transnacional i interdisciplinari entre cineastes, intel·lectuals, artistes, científics i responsables de la política i la economia. Com a novetat, "Reflecta" concedeix un premi per al Reflecta Premi Artivisme de curtmetratges. Aquest dimarts podreu veure la projecció dels finalistes del premi en versió origial subtitulada en anglès. Gratuït.

Bartomeu Veny / Concert

Catedral de Mallorca (plaça Almoina, s/n. Palma) / 12 h

Cada primer dimarts de mes, l’organista titular de la Seu de Mallorca, Bartomeu Veny, ofereix un petit concert, de mitja hora de durada, en què interpreta peces clàssiques. Gratuït.

Música d'orgue / Concert

Parròquia d'Artà / 11.30 h

Cada dimarts, l'església parroquial d'Artà celebra petits concerts d'una hora de durada a càrrec del seu organista titular, Salvador Martí. El repertori és molt ampli, amb obres de Händel, Bach, Pachelel, Mozart, Tartini, etc. Gratuït.

Palma de Primavera / Música

Parc de les Fonts (c. Gaspar Sabater, 2. Palma) / 19.30

Més concerts, més dies i més espais repartits per diferents punts de Palma són les principals característiques del Palma de primavera, un cicle que recull el testimoni dels concerts als patis del Corpus i que incorpora noves actuacions i noves propostes en espais emblemàtics de la ciutat. En total fins al 17 de juny es duen a terme 14 concerts gratuïts a diferents llocs més 6 de la Banda Municipal de Música. En total, 20 actuacions per omplir de música la primavera.

Per a aquest dimarts, 7 de juny, el cicle Palma de Primavera ha programat un concert de la Banda Municipal de Música de Palma, dirigida per Salvador Sebastià López. Interpretaran peces de M. Palau, José V. Franco i M. G. Camarero entre d'altres. 

'Cantants' / Concert

Auditori Sa Màniga (c. de Son Galta, 4. Cala Millor) /

Els nins i nines del CEIP Sant Miquel de Son Carrió es convertiran en cantants per gaudir i fer-nos gaudir d’una estoneta musical acompanyada d’il·lusió i alegria sota la direcció de Joan Antoni Oliver. L'espectacle forma part de la Dotzena mostra d'arts escèniques i musicals del municipi. Les entrades de la Mostra es poden comprar a taquilla o reservar telefònicament només la mateixa setmana de cada espectacle. Les reserves s’han de recollir com a tard mitja hora abans de començar l’espectacle, i abonar en efectiu. Per favor, duis l’import exacte. 2 €

'Mites i llegendes de les dietes' / Conferència

Casal Can Alonso (carrer de Castellarnau, 4. Palma) / 19 h

Conferència a càrrec de la farmacèutica Teresa Bonnín, organitzada per l'Associació de Veïnats es Capitol.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

'Estructura-Cos-Espai, del que és públic al privat' / Exposició

Centre Cultural Cap Vermell
(c. de l’Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 30 de juny de 2016

Un total de 26 escultures de l'artista alacantí Moisès Gil (Cocentaina, 1963) estaran repartides en tres llocs del municipi de Capdepera, dos d'ells a l'aire lliure.
Al passeig marítim de Cala Rajada estaran instal·lades 18 escultures de diferent format, set al Centre de Cultura de Cap Vermell i una a la plaça dels Pins.

'Moviments aleatoris' / Exposició

Centre Cultural la Misericòrdia (plaça de l'Hospital, 4. Palma)  / Fins al 28 de juny

El fotògraf retratista i publicista alemany Nobert Schäfer presenta aquesta exposició a la planta baixa del Centre Cultural la Misericòrdia en la qual reflexiona sobre la vida com una realitat en constant moviment. Fotografies sobre tela que mostren una perspectiva diferent dels paisatges de la natura i urbans, de Mallorca i diferents llocs del món, amb un tractament innovador de les imatges.

‘Lluïssor’ / Exposició

TACA (Sant Feliu, 17. Palma)

‘Lluïssor’ és la unió de forces entre Lluïsa Febrer i Lluís Vecina, els joves il·lustradors que presenten el seu treball conjunt a TACA, juntament amb el seu fanzine.‘Lluïssor’ és un projecte participatiu que abasta una sèrie de pintures i dibuixos que es converteixen en un estímul provocatiu a allò que estam vivint, un crit a la irresponsabilitat i a la inconsciència amb uns personatges que pateixen la nostra actualitat més propera.

‘30 poetas ante el espejo lorquiano’ / Exposició 

Centre Internacional de Gravat, Xalubinia (c. Baixamar 54-56. Alaior) / Fins al 24 de juliol

Fou en aquest centre, a Menorca, on Mariangustias estampà les 32 planxes realitzades amb la tècnica del sucre sobre planxa de ferro, que componen aquesta exposició. Amant de la poesia, Mariangustias feu el seu propi homenatge al gran Federico Garcia Lorca a través de la poesia contemporània granadina. Fins a 30 poetes, entre ells Luis Rosales, Elena Martín Vivaldi, Rafael Guillén, Juan de Loxa, Manuel Carrasco i Luis García Montero, cediren un dels seus poemes i feren una prosa-homenatge en la qual transmeten la importància que ha tingut Lorca en les seves vides i trajectòries poètiques. Són aquests 30 poetes els que Mariangustias ha retratat en els seus gravats i ha fet així una fusió d’aquestes dues nobles arts: la poesia i el gravat. Un retrat de Lorca i el retrat de la mateixa artista tanquen aquesta mostra. Un homenatge dels hereus de la poesia lorquiana i de la seva forma d’entendre l’art i la vida.

              

‘Tres moments crucials de la recerca arqueològica a Menorca’ / Exposició

Biblioteca de Maó (plaça de la Conquesta, 8) / Fins al 15 de juny

La Biblioteca de Maó s'uneix a les activitats que promouen el coneixement de la Menorca Talaiòtica, candidata a Patrimoni Mundial. La mostra exposa tres documents que representen tres moments importants de la recerca arqueològica: el 1818 Joan Ramis publica ‘Antigüedades Célticas’, el 1892 Cartailhac estudia els Monuments primitius de les Balears i el 1931 Margaret Murray escriu els seus tres toms de les ‘Cambridge Excavations in Minorca’. Són les tres passes que posen les bases dels actuals estudis prehistòrics. L'exposició es compon dels tres documents i d'algunes edicions complementàries, acompanyades de tres peces cedides pel Museu de Menorca i que corresponen a tres troballes dels respectius moments. A més, s'ha decorat la sala amb 15 il·lustracions de diversos jaciments arqueològics talaiòtics: els dibuixos de Joan Ramis, els gravats de l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria i les fotografies del llibre de Murray.

‘Els més antics de Ramon Llull’ / Exposició

Biblioteca de Cort (plaça de Cort, 1. Palma) / Fins al 31 d’agost

Aquesta exposició bibliogràfica ofereix una selecció d'obres de l'autor que pertanyen al fons antic (s. XVI-XVIII) de la biblioteca. S’han seleccionat vuit exemplars datats entre els segles XVI i XVIII. Destaca l'edició de ‘Blanquerna’ de 1521 estampada a València. L'exposició mostra les portades dels llibres, diferents gravats amb la figura de Ramon Llull i la reproducció de les figures geomètriques i taules de la seva Art que apareixen a les planes interiors.

‘La mà i la memòria’ / Exposició

Pep Llabrés Art Contemporani (Sant Jaume, 17. Palma) 

Gilbert Herreyns neix a Brussel·les l’any 1943. Estudia a l’escola de Belles Arts de la Cambre (ENSAV) sota la direcció de Paul Delvaux i Jo Delahaut. Les seves primeres obres (1966/72) estan influïades pel moviment constructivista i l’OP art. El 1973 es trasllada a viure a les Pitiüses. Des de llavors no para de treballar a Eivissa i Formentera. Les nombroses etapes creatives del seu treball van des d’una obra geomètrica fins a una obra on la pintura flueix lliurement. Això no obstant, sempre mantindrà dues constants: l’atracció pel pensament abstracte i les estructures i, d'altra banda, la repetició obsessiva d’un mateix element, signe o matèria. A partir de 2012 Herreyns fa un gir en la seva producció i s’apropa a la natura —concretament al bosc de la Mola de Formentera-. Actualment en la seva pintura es mesclen elements vegetals. I realitza, al mateix temps, obres tridimensionals en fusta i xilografies. Gilbert Herreyns ha realitzat nombroses exposicions. Les seves obres es troben a Espanya, Bèlgica, França, Itàlia, Holanda, Estat Units i Japó.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lección Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

‘Waste Lands: terres devastades’ / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 19 de juny

Amb aquesta exposició el museu d'Es Baluard pretén deixar un espai per a la reflexió de deu artistes que aborden el tema dels paisatges i els entorns urbans, socials i arqueològics en països destruïts i empobrits per les guerres des de diferents perspectives. Alguns dels noms propis de l'exposició són: Lida Abdul (Afganistan), Tamara Abdul Hadi (Iraq), Zoulikha Bouabdellah (Algèria), Rena Effendi, (Azerbaidjan), Yara El-Sherbini (Egipte). 4 €.

'Berliner Bahnhof' / Exposició

CCA Andratx (carrer de l'Estanyera, 2. Andratx) / Fins al 30 de juny

A Berlín hi trobem l'Hamburger Bahnhof, un dels museus d'art contemporani més prestigiosos d'Europa i del món. Aquest museu és, precisament, el que dóna títol a l'exposició col·lectiva 'Berliner Bahnhof' dedicada a la capital alemanya. L'exposició vol fer-nos partícips del canvi constant de l'escena d'art berlinesa, que de manera continuada rep i exporta obres d'artistes de tot el món que s'estableixen a Berlín durant un temps amb la intenció de desenvolupar la seva creativitat. Entre els artistes de la mostra hi trobam Meredyth Sparks, Sofie Bird Møller, Rose Eken, Pablo Alonso, maig & Valor i Yago Hortal (imatge).

‘Muy frágil’ / Exposició col·lectiva

Pep Llabrés Art Contemporani (Sant Jaume, 17. Palma) / Fins al 29 de juny

   

Albo Puigserver, Goyo Antón, Robert Ferrer i Martorell, David de Felipe, Herminio, Rachel Howard, Pep Llambías, Ernesto Rodríguez, David Rodríguez Caballero, Winston Roeth i Fernando Soberats exposen de manera col·lectiva la seva obra. Les mateixes capses d’embalatge són el suport d’algunes de les obres exposades.

'Anglada-Camarasa i l'art japonès' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 28 d'agost

Nova exposició a l’espai que CaixaFòrum Palma destina a la difusió de l’obra del pintor Hermen Anglada-Camarasa. Aquesta vegada la mostra explora l’interès d’Anglada-Camarasa per l’art japonès, forjat al llarg dels seus anys d’estada a París. Aquest interès es fa palès amb la seva pròpia col·lecció d’estampes i llibres japonesos, que s’exposaran en relació amb la seva obra.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

 

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF