Literatura
Cultura 21/07/2023

Noves mirades literàries entorn de la serra de Tramuntana

El projecte 'Escriure la Serra' convida set autors nascuts a partir de 1980 a escriure textos en diàleg amb els dels autors clàssics

3 min
Els autors van participar a una primera trobada a la finca de Son Torrella, a Escorca

PalmaEn parlar de literatura i serra de Tramuntana hi ha tota una sèrie de referents que són inevitables, des de Miquel Costa i Llobera fins a Joan Alcover, i que varen servir per construir una definició literària d’aquest indret que ha perdurat fins avui. Què en poden dir, però, els autors contemporanis de la serra de Tramuntana? En què es diferencia la seva mirada d’aquesta que ha esdevingut referència i quins punts poden tenir en comú? Aquests plantejaments han servit de punt de partida d’un projecte que tot just ha arrencat, 'Escriure la Serra'. 

Generar diàleg

“En qualque moment de fa uns mesos em va passar pel cap aquesta idea”, explica el coordinador de la iniciativa, Miquel Rayó, “perquè a Tramuntana XXI vàrem dedicar un acte, ja fa temps, a la poesia i als textos que s’han dedicat a la Serra des de la literatura catalana feta a Mallorca. En vàrem fer una petita antologia, de fet, però això em va fer pensar en la possibilitat d’obrir una convocatòria a autors joves per veure si hem avançat amb alguna concepció o percepció del que és la Serra i les seves problemàtiques”. Finalment, els participants són set autors nascuts a partir de l’any 1980 que s’encarregaran, durant les pròximes setmanes, de l’elaboració d’un text que com a únic condicionant té explorar aquest vincle amb la Serra. “La intenció no és confrontar aquests textos nous amb els antics, sinó d’alguna manera fer que hi dialoguin", afegeix Rayó, “sense deixar de banda que la Serra no és una illa dins una illa. És cert que vivim en un món cada vegada més urbanitzat i, per tant, urbanita, on la muntanya és entesa com un espai d’oci des de fora. Des de dins, però, hi ha comerços, hi ha pagesos, hi ha gent que hi cerca rendibilitat econòmica i no la té, gent que vol vendre, hi ha qüestions de circulació i trànsit, inicis de massificació… La Serra té una importància cabdal per al futur de l’illa i de vegades la menystenim”, afirma. 

Alguns dels escriptors que participen de la iniciativa 'Escriure la Serra'

Trobada a Son Torrella

El cap de setmana passat es va fer una trobada amb tots els participants a la finca de Son Torrella, a Escorca, on varen poder posar en comú diferents reflexions al voltant de la situació actual de la Serra i el paper que poden tenir la literatura, l’art i la cultura en la seva protecció i defensa. “Pens que venim d’uns anys de desactivació total, en què la cultura, la música i les lletres, de tan neutres i asèptiques, han acabat legitimant tot un sistema corromput i nociu, i els actors culturals, els cantants i els poetes s’han convertit en mers titelles”, explica Aina Riera Serra, una de les autores participants. Riera, que ha estat guardonada amb el premi Pollença de Narrativa i amb el premi Maria Oleart de l’Ajuntament d’Alella, cita Bartomeu Rosselló-Pòrcel com un dels referents a l’hora de dibuixar “una Serra amb paraules que esquerdaven aquesta tradició més clàssica, amarada del romanticisme i del simbolisme de l’època”, i afirma estar especialment interessada en la iniciativa de Tramuntana XXI perquè permet “recollir tot aquest llegat i a partir d’aquí proposar noves mirades i noves fórmules per parlar d’un paisatge com la Serra, que és una talaia creativa única”. A més d’Aina Riera Serra hi participen escriptors com Lucia Pietrelli, Miquel Àngel Adrover i Pere Antoni Pons.

Publicació conjunta

Està previst que a principis de tardor s’editi una publicació amb els textos resultants i se’n faci també una lectura i presentació a qualque lloc destacat de la serra de Tramuntana. “Serà llavors quan sabrem si hi ha una mirada nova o no, si els textos que han sortit són distints i si dialoguen amb aquells de finals de segle XIX i principis de segle XX”, conclou Miquel Rayó. A més del mateix Rayó, en la coordinació d’aquesta iniciativa hi han participat Pere Gomila, de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Miquel Àngel Llauger i Josep M. Gómez Vidal-Illanes, de PEN Català; Joana Abrines, en representació de la Fundació Mallorca Literària, i Maria Reyero i Layla Dworkin, de Tramuntana XXI.

stats