Cultura 01/07/2021

El nou gènere teatral que passa per la gestió emocional

Jeroni Obrador, especialista en teatroteràpia i investigador de l'emoció, estrena 'Ànima' aquest diumenge, 4 de juliol, a Santanyí

2 min
Un moment de l'espectacle 'Ànima'.

L'actor, director i dramaturg Jeroni Obrador fa més de 10 anys que desenvolupa una recerca que uneix la cultura emocional i la tècnica actoral. La idea era fer pedagogia emocional a través de la tècnica que utiltzen els actors per manejar les seves emocions. L'any passat la va donar per acabada, i ara se'n comencen a conèixer els resultats. El que es podrà veure és Ànima, que s’estrena al teatre Principal de Santanyí diumenge, dia 4 de juliol, a les 20 hores.

Així, Ànima és una proposta escènica d'autogestió emocional tant per als actors que hi haurà damunt l'escenari com per als espectadors que seran a la sala de butaques. “És un nou gènere teatral”, diu Obrador, ja que la proposta sempre és la mateixa, però mai es viu ni veu igual, perquè les persones que hi intervenen són diferents i la participació del públic també. A més, el creador ha elaborat un manifest per aquest nou gènere. Una de les idees principals que remarca aquest mètode és prestar atenció “al procés pedagògic en benefici del resultat”, reivindica Obrador, una cosa que en teatre no s'ha fet de manera habitual. L'obra, que no és una obra a l'ús, és molt complicada de descriure, precisament, perquè és una cosa nova. “Qui l'ha vista parla d'un nou gènere teatral”, apunta Obrador. Ha fet recerca en companyies, centres i institucions d'Iberoamèrica, i el projecte va culminar l'any 2020 en el Directors Lab Med del teatre Lliure de Barcelona, on va impartir Ànima a vint directors de tot el món.

L'estrena s'emmarca dins el cicle 'Intelsoul en autogestió emocional escènica', patrocinat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Santanyí. També s'hi presentarà la Plataforma Intelsoul, un espai en línia que té com a base l'autogestió emocional a través de la formació escènica. El web s'obrirà aquest mateix dia per oferir a formadors, terapeutes i usuaris de salut mental cursos i certificats sobre la disciplina escènica. Un dels títols serà el de Formador Emocional Escènic, basat en el mètode Intelsoul que recull la recerca de Jeroni Obrador en Cultura emocional a través del teatre.

La productora teatral Tshock, les residències artístiques Sa Talaia i el Festival S´Illo són els eixos vertebradors d'aquesta nova proposta, que vol crear una comunitat en línia interessada en la pedagogia emocional.

És una obra de teatre que t'acosta la tècnica actoral més innovadora en un espectacle que permet familiaritzar-se amb l'autogestió emocional durant la funció. Obrador, dramaturg, especialista en teatroteràpia i investigador de l'emoció, serà el guia durant l'espectacle. Hi haurà set escenes poètiques amb textos d'Antònia Vicens i Pau Vadell.

A l'escenari, a part d'Obrador, hi haurà Margalida Riera, Sebastià Roig, Catalina Company, Joana Karmany, Xisca Jaume, Magdalena Salom, Miquel Monserrat i Maria Estelrich.

stats