Performance

Acting for Climate: "Només viatgem en tren i bicicleta i mengem sobres dels contenidors"

3 min
Un moment de l'espectacle 'Bark' a Els Tossols d'Olot

OlotLa noruega Emma Langmoen i la finesa Heidi Mikki són dues de les cinc integrants d'Acting for Climate, una companyia de circ i dansa que des del 2014 utilitza l'art per lluitar contra el canvi climàtic. L'activisme ambiental defineix els seus espectacles i també la manera com treballen: no utilitzen vehicles contaminants ni consumeixen res que no sigui estrictament necessari. Ara estan en plena gira per Europa i han fet parada al Festival Sismògraf d'Olot, on han presentat l'espectacle Bark.

Com definiríeu Bark?

Emma Langmoen: Convidem el públic a passejar amb nosaltres mentre van passant coses. En la lluita contra el canvi climàtic és molt important que la gent connecti amb la natura, perquè per poder cuidar alguna cosa primer necessites conèixer-la. Volem transmetre la idea que tots estem connectats i tots som natura, encara que potser ens n’haguem oblidat. Fem acrobàcies als arbres i a terra amb música en directe i poesia. En aquesta versió hem traduït algunes parts del text i de les cançons al català. És un site specific al bosc, amb els arbres i cinc intèrprets.

Quin és el paper dels arbres en l’espectacle?

E.L.: Els arbres són crucials per a l’ecosistema. Durant el temps que fa que som aquí, a Olot, ja hi ha hagut una transformació del bosc, s’han tallat alguns arbres. La performance segueix un pla, però cada lloc la fa variar. Aquí, per exemple, tenim un riu que en varia la dramatúrgia. La natura és com és i no la podem modificar, ens adaptem a cada espai. El bosc representa el 80% del nostre espectacle, i per això quan acabem la funció demanem als espectadors un aplaudiment per als arbres.

Heidi Mikki: En realitat nosaltres no hauríem d’estar fent res. La natura per si sola ja ens dona un espectacle preciós mentre hi passegem. És la gran protagonista del xou. Al final també convidem els espectadors a pujar als arbres amb nosaltres.

Com influeix l'activisme de la companyia en el procés de creació i exhibició dels espectacles?

E.L.: Acting for Climate va néixer amb el propòsit d’utilitzar l’art per impulsar la gent a actuar en la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta és la nostra idea de base, i això es tradueix en els temes que toquem als espectacles i en la manera com treballem. L’any passat, per exemple, vam fer una gira per tot Dinamarca en bicicleta. Vam carregar tot el material amb nosaltres per no utilitzar vehicles contaminants. 

Ara esteu fent gira amb Bark per Europa. Com viatgeu?

E.L.: Només viatgem en tren i en bicicleta i mengem sobres dels contenidors i dels restaurants. Volem consumir el mínim possible als llocs on anem.

H.M.: Després d’Olot anirem a Alemanya i a Dinamarca. Sense el tren, necessitaríem anys per moure’ns per Europa. Viatjar d’aquesta manera implica molt més temps i més planificació.

E.L.: També ens empeny a utilitzar cada vegada menys materials, per no haver-los de carregar. Tenim carretons per a les bicis, però igualment optem per no transportar certes coses, sinó buscar-les a cada lloc. Les fulles, per exemple, formen part de la nostra escenografia. Les agafem de l'indret que visitem i després les tornem a la natura.

Un moment de 'Bark' representat aquest dijous a Els Tossols d'Olot

¿En algun moment us heu trobat limitacions a l’hora de complir amb tot això?

E.L.: L’activisme no és blanc o negre, és gradual, i ens adaptem dins d’aquests paràmetres. En el cas dels àpats, intentem menjar sempre aliments que estaven destinats a anar a les escombraries, però si un dia hem fet un assaig de vuit hores i estem molt cansades, fem una excepció i anem a la botiga a comprar menjar. Idealment, ens agradaria no comprar-ne mai, però a vegades no és possible. Intentem contribuir al màxim, tot i que també és important tenir cura d’una mateixa i adonar-se que ser una activista implica molts sacrificis i no sempre es pot complir amb tot.

Les últimes notícies sobre el canvi climàtic no són gens positives. Sou optimistes?

H.M.: Estem intentant posar tota la nostra energia a aconseguir accions. A vegades em desespero, però també sento que no puc no lluitar per això. I sabem que segurament la nostra manera de fer-ho no és l'única que és correcta.

E.L.: Com a individu jo puc influir molt poc, però si formo part d’un moviment més gran cap al canvi, la lluita es transforma en una força col·lectiva enorme. Estic convençuda que si cadascú fa el que pot, podem generar grans canvis i salvar el planeta.

stats