Cultura 02/05/2018

Només un 2,8% de la població llegeix habitualment en valencià

La lectura en llengua pròpia tan sols s'ha incrementat una dècima des del 2011

Daniel Martín
1 min
El llibre  En valencià no alça 
 El vol  Les dificultats per accedir al mercat de Catalunya  Suport a les polítiques del govern valencià

ValènciaNomés un 2,8% de la població llegeix habitualment (un llibre al trimestre) en valencià, davant del 92,8% que ho fa en castellà i el 2,4% que ho fa en altres llengües, segons les dades que avui ha presentat la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) després d'estudiar les dades del 2017 de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya que dissabte va avançar l'ARA.

Segons aquesta anàlisi, tan sols el 3,1% dels enquestats van indicar que l'últim llibre llegit havia sigut en valencià, pel 92,5% que ho havien fet en castellà. Amb aquestes dades, la lectura en valencià només s'ha incrementat una dècima en relació amb les dades del 2011, que situaven aquest índex en el 3%.

Des de la Fundació, el seu portaveu, Manel Romero, ha destacat que el valencià és l'idioma habitual i ocasional en el 40,6% dels casos, una dada que "dona esperança" perquè hi ha un percentatge de població important que assegura "ser capaç de llegir en valencià i que ho fa ocasionalment, i que, per tant, podria fer el pas d'incrementar el seu volum de lectura".

Per dur a terme l'estudi, la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya ha realitzat 392 entrevistes telefòniques, un número que genera un marge d'error de fins al 5,1%, la qual cosa pot posar en dubte la interpretació de tots els percentatges inferiors al 10%.

stats