Agenda cultural
Cultura 10/02/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
L'obra 'Els ulls de l'etern germà, un dilema de Stefan Zweig'

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Assistiré a l’estrena de l’obra Bad Moon, una peça de la companyia Migrants, escrita i dirigida per Hèctor Seoane i interpretada per Joan Maria Pascual. “Guarda les tisores. Podria fer-te mal amb elles. Amaga els ganivets i les forquilles. Guarda-ho tot en un lloc que només tu coneguis. Estàs bé? No em contestis”. Aquest és un dels fragments que descriu el monòleg dramàtic d’Ivan, el protagonista, que conviu des de petit amb un trastorn obsessiu compulsiu (TOC) del tipus agressiu. El teatre Principal de Palma acull aquesta història, amb gran presència d’imatges gestuals i audiovisuals. Divendres 17 febrer a les 20 h; dissabte 18 i diumenge 19 a les 18 h.

Coneixeré la barcelonina Suu, que participa en el cicle de xerrades de ‘Trobades amb...’ del CaixaFòrum Palma. La carrera musical de l’artista es va enlairar fa uns anys quan va començar a gravar vídeos i cançons des de ca seva. Ara, que acaba de fer 23 anys, just ha estrenat el seu darrerdisc, Karaoke, i ja té al cap nous projectes. Divendres 17 de febrer a les 19 h.

L'artista Suu

Ballaré a ritme de la DJ Aina Losange, que sempre punxa els temes que més m’agraden: des de Rosalia fins a Bad Bunny. La mallorquina serà a la festa de Carnaval de Sa Fonda a Costa Nord (Valldemossa). Dissabte 18 de febrer de 17 a 00 h.

M’estiraré al sofà per veure Cerdita, que a la fi s’estrena a Filmin. No vaig tenir temps de veure-la al cinema i he hagut d’esperar fins ara per gaudir d’aquesta història, de la directora Carlota Pereda, en què la víctima d’assetjament es transforma en heroïna slasher. Dijous 16 de febrer.

M’endinsaré en la memòria gràcies a l’exposició que inaugura Susy Gómez al museu Es Baluard de Palma, Gest contra l’oblit. En aquesta instal·lació pictòrica, Gómez uneix sabers ancestrals i experiències íntimes, i recupera allò que som en essència, unió i amor, sense complexos, sense filtres ni religions. Amb tot això, planteja la idea que potser l’origen del nostre malestar contemporani rau en el fet d’haver oblidat, tant. Dijous 16 de febrer a les 19 h.

Susy Gómez

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Volaré fins a Barcelona per veure l’incomparable espectacle que es prepara al Gran Teatre del Liceu amb les representacions de Macbeth, el primer Shakespeare a què posà música Giuseppe Verdi, que ja és un bon motiu. Però és que, a més, el repartiment és d’autèntic luxe. L’encapçalen Luca Salsi i Zeljko Lucic com a Macbeth, Erwin Schrott i Simón Orfila com a Banco i una Lady Macbeth, el gran personatge de la història, que representaran Sondra Radavanovsky, una top one, Ekaterina Semenchuk i Alexandrina Pendatchanska. L’espectacular escenografia i la direcció artística seran a càrrec de Jaume Plensa. Del 16 de febrer fins al 3 de març.

Viatjaré al passat futurista des del teatre Principal d’Inca amb el Bertoldino de Jeroni Obrador, basada en una obra original, o no tant, de Miquel Clar, el qual es va inspirar en un conte que Julio César Croce va escriure a principis del segle XVII. El director figura al títol, Jeroni Obrador, i els intèrprets són Guillem Juaneda, Magdalena Sbert i Cristina Francioli. Divendres 17 de febrer a les 19 h.

L'obra 'Bertoldino' de Jeroni Obrador

Aniré fins a l’Auditori del Conservatori, on la Fundació Studium Aureum oferirà el cinquè concert de la temporada, dedicat als Clàssics Moderns amb obres per a orquestra de cordes de Bartók, Genzmer, Barber, Rodrigo, Skalkottas, Rautavaara i Salom. Dilluns 13 de febrer a les 20.30 h.

Tornaré a llegir Palabras efímeras, un recull d’aforismes del peculiar Paul Léautaud, on, fent un repàs de subratllats, vaig trobar aquest: “Escriure, per més exacte que un sigui, és mentir” o “Sentir orgull de ser francès? I per què no de ser ros o bru?”. Editat per Versal Travesías l’any 1983, amb traducció de Joan Riambau Möller.

Aprofitaré que som a Barcelona per anar fins a la Biblioteca, el cau de La Perla 29, on es reposa la primera obra que varen representar com a companyia, Els ulls de l’etern germà, un dilema de Stefan Zweig. Dirigida per Oriol Broggi i interpretada per Òscar Muñoz, que ja ho va fer en el primer muntatge, Xavier Ripoll i el músic Marc Serra. Conta la història de Virata, un temut i feroç guerrer, conegut com a ‘llampec d’espasa’, que en una de les batalles mata, sense saber-ho, el seu germà. Dissabte 18 de febrer a les 20.30 h (a partir del 8 de febrer).

stats