Agenda cultural
Cultura 13/01/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
Exposició 'Deshollinar los muros (721 dibujos al raso)'

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Aprofundiré en una de les principals conseqüències de la derrota de la República a la GuerraCivil a través del seminari Reclusió i exili dels derrotats de la Guerra d’Espanya, que ofereix el museu Es Baluard de Palma. Aquest desenllaç omplí presons i camps de presoners a Espanya i va empènyer centenars de milers de persones a refugiar-se a França. La historiadora Maria Eugènia Jaume explicarà com va ser la xarxa de camps de concentració creada pels franquistes a Mallorca entre el 1936 i el 1942, mentre que l’investigador José Luis Morro dibuixarà el camí de molts dels exiliats que varen passar pels camps de França i Algèria i varen acabar als ports de Mèxic. Dimarts 17 de gener a les 18 h. 

Analitzaré tots els moviments de les germanes Ariadna i Clara Peya –i les altres quatre intèrprets– que duenal teatre Principal d’Inca FAM, una exploració ballada i musicalitzada sobre l’autoestima, que parla de trastorns d’alimentació, de l’envelliment, de la pornificació d’allò natural i del consentiment. Divendres, 20 de gener, a les 20 h. 

Riuré amb el llibre que –molt encertadament– m’ha regalat el meu amic invisible. Coñodramas és la darrera obra de la catalana Moderna de Pueblo (Raquel Córcoles), l’únic que no tenia encara. Ja fris d’endinsar-me en les seves pàgines a tot color.

Portada 'Coñodramas'

Exploraré la vida d’Emily Brontë a la pel·lícula que CineCiutat acaba d’estrenar sobre ella, Emily. Emma Mackey, coneguda pel seu paper a la sèrie Sex education, protagonitza el paper de l’autora de Cims borrascosos. El film explora la relació amb les seves germanes i el seu primer amor. 

Emma Mackey a la pel·lícula 'Emily'

Cantaré totes les cançons d’Amaia, durant la revetla de Sant Sebastià, a la plaça de Joan Carles I de Palma. Ja la vaig veure en concert amb la gira del seu primer disc, Pero no pasa nada, i em fa il·lusió sentir en directe les del segon i darrer àlbum, Cuando no sé quien soy. Potser hi quedaré fins més tard, quan comenci el concert de La La Love You, o pegaré un bot a la plaça del costat, la de la Reina, per escoltar Paula Cendejas i Marc Seguí. Dijous, 19 de gener, a les 20 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Gaudiré d’un dels concerts que Marco Mezquida Trio, amb l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida pel titular de la formació, Pablo Mielgo, oferirà a Maó, a Manacor i a Ciutat. Un esdeveniment de color local i qualitat internacional amb el pianista menorquí com a màxima estrella de la funció, juntament amb els components del seu grup, que interpretaran la famosa i reconeguda Rhapsody in Blue, de George Gershwin, en la incommensurable versió del protagonista. Abans, tampoc no està malament, el Bolero, de Ravel, i després la Simfonia núm. 2, Op. 36, de Ludwig van Beethoven. Dia 17 a Maó i dia 20 a Manacor, a les 19.30 h. Dia 21 al Trui Teatre, a les 20 h. 

Volaré a Madrid on, als Teatros del Canal i sota els auspicis del Teatro Real, Les Arts Forissants, dirigida per William Christie, interpretarà l’òpera de Henry Purcell Dido and Eneas amb la direcció artística de Blanca Li i les Veus de Lea Desandre i Renato Dolcini en els papers protagonistes de la història que Virgili va incloure en el llibre IV de L’Eneida. Del 17 al 22 de gener.

William Christie

Veuré també a Madrid l’exposició que l’artista mallorquí Bernardí Roig va inaugurar a la Galeria Max Estrella amb el títol Deshollinar los muros (721 dibujos al raso), on a més dels dibuixos que pregona podrem veure algunes de les seves escultures il·luminades amb els corresponents neons. Fins al 28 de gener.

Tornaré al Teatre Mar i Terra de Palma per assistir a la Gran Final del IX Torneig de Dramatúrgia Illes Balears, dins l’embolcall del Festival de la Paraula, en el qual lluiten Miquel Àngel Raió, Marina Salas, Pau Coya i Aura Foguet. El presentador sorpresa per a aquesta edició serà Rodo Gener. Dissabte, 21 de gener, a les 20 h.

Aniré al teatre Principal de Palma per assistir a l‘única funció que oferiran Xavier Bobés i Sergi Torrecilla de l’obra El mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai, de la qual són autors Xavier Bobés i Alberto Conejero. A partir dels textos de les nines i nins de l’escola de Bañuelos de Bureba, a Burgos, on va arribar el nou mestre, Antoni Benaiges, i va prometre als seus alumnes que a l’estiu veurien la mar. Corria el mes de gener de 1936. Dia 25 de juliol va ser afusellat. No va poder complir la promesa. Diumenge, 22 de gener, a les 18 h.

L'obra 'El mar: Visió d'uns nens que no l'han vist mai'
stats