Cultura 06/07/2018

La Nave Salinas, un espai per a l’art contemporani eivissenc

Un magatzem saliner en desús amb vistes a la mar

M. J. Ribas
3 min
La Nave Salinas, un espai per a l’art contemporani eivissenc

PalmaEl magatzem de sal va ser construït el 1941, concebut per donar feina durant la crisi posterior a la Guerra Civil espanyola. L’espai de 700 metres quadrats va quedar en desús i va tancar les portes fins que el 2015 Lio Malca el transformà en un espai expositiu. La Nave Salinas és propietat de la Salinera Espanyola, amb la qual Malca té un contracte a llarg termini.

L’interior d’aquest lloc s’ha transformat totalment per acollir la projecció de la videoinstal·lació de Viola. La proximitat a la mar i l’entorn tancat i fosc dialoguen amb les peces, que representen dos elements aparentment contraposats com són l’aigua i el foc, la dualitat tan present en l’obra de l’artista nord-americà.

Divulgació

Malca se sent molt agraït amb Eivissa. Considera que l’illa ha estat molt generosa amb ell: “Les amistats que he aconseguit aquí són de les més importants de la meva vida”. Quan va descobrir La Nave, immediatament va entendre el que havia de fer: “Eivissa té els seus temps molt clars i les coses passen quan l’illa ho vol”.

La intenció és oferir un espai obert, que arribi a tot tipus de públic, tant als residents com a visitants, i que els diners no ho impedeixi, per això és gratuït.

L’exposició inaugural de La Nave Salinas va ser la de Kaws, un artista que ve del món de l’art urbà i el disseny de figures d’edició limitada.

Seguint una línia molt contemporània, fa dos anys es va mostrar a La Nave Salinas l’obra de Marco Brambilla, tres vídeos que requerien ulleres 3D i un equip de so especial.

Videoart

“El videoart representa un format més d’expressió visual en el qual l’artista escull la càmera com el mitjà per mostrar una selecció d’imatges sense necessitat de tenir una narrativa. El videoart és complex, en part per la conservació i la necessitat de trobar les tecnologies noves per mostrar el contingut”, segons Malca, qui va començar a col·leccionar videoarts fa deu anys. “La nostra ment ha estat condicionada molt de temps a restringir el moviment en una pantalla a la cinematografia de pel·lícules o sèries, o com una modalitat que ens manté informats d’esdeveniments (notícies, entrevistes...)”, apunta.

El col·leccionista seguia l’obra de Bill Viola des de feia anys, però no havia pogut comprar les peces que voldria, ja que estan totes venudes. Així doncs, enguany va decidir mostrar a La Nave les dues obres que li agradaria tenir i no ha pogut. Tot això ha estat possible gràcies a la col·laboració de Bill Viola, Kira Perov i el seu estudi. Amb aquesta exposició, obren una nova etapa de La Nave, ja que no només mostraran peces de la col·lecció personal i familiar de Malca, sinó que s’exposaran obres i col·leccions que compleixen els requisits per ser exposades en museus importants arreu del món.

A l’artista el va conèixer en la seva mostra retrospectiva el 2014 al Grand Palais de París. El seu director, Jerome Neutres, que és un gran amic de Malca, l’ajudà a aconseguir les peces per a la mostra a Eivissa i finalment aquest estiu ha estat possible.

La Nave estarà oberta tot l’estiu en horari ininterromput de 10 a 22 h de dimarts a diumenge. A més, està previst que una nova integrant de l’equip de La Nave, Alba García, s’encarregui de realitzar visites guiades a la mostra de Bill Viola.

stats