Netanyahu assegura que entrarà a Rafah "amb acord de treva o sense"

La pressió de Washington i l'avenç de les negociacions amb Hamàs no calmen el desig del primer ministre israelià d'atacar com més aviat millor el sud de la Franja

3 min
Un camp de desplaçats a prop de Rafah.

WashingtonEl primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha afirmat aquest dimarts davant les famílies dels ostatges retinguts per Hamàs que Israel atacarà Rafah "amb acord de treva o sense". Netanyahu vol que l'exèrcit israelià entri en aquesta localització al sud de la Franja, on s'acumulen més d'un milió de palestins, per acabar amb els quatre presumptes esquadrons de Hamàs que encara són allà. Les declaracions del primer ministre israelià no només desatenen el que li demana el seu principal aliat, Washington (que l'ofensiva es faci amb un pla clar per evacuar els civils), sinó que sembla anar en el sentit contrari de les negociacions que es desenvolupen al Caire. Dilluns el secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, es va reunir amb els seus homòlegs àrabs després que Egipte es mostrés "optimista" amb la possibilitat d'un acord entre Israel i Hamàs.

Hamàs està estudiant l'última proposta de treva presentada pels mediadors. El text inclou un alto el foc de 40 dies i l'alliberament de milers de presos palestins a canvi dels ostatges israelians que encara continuen a Gaza, segons exposen mitjans israelians.

El president dels Estats Units, Joe Biden, també va parlar per telèfon amb Netanyahu aquest diumenge sobre l'enviament de més ajuda humanitària a Gaza i sobre les negociacions amb Hamàs per alliberar els ostatges i aconseguir un alto el foc. Durant aquesta conversa, Biden va reiterar al seu homòleg la seva "clara posició" sobre Rafah, segons recull el comunicat de la Casa Blanca. Els Estats Units fa mesos que han dibuixat l'atac sobre Rafah com una línia vermella en les relacions amb Tel-Aviv.

L'atac de l'Iran contra Jerusalem –en resposta a l'atac mortal israelià contra el consolat iranià a Síria– ha obligat Washington a tancar files amb el seu soci (Biden va firmar la setmana passada el paquet d'ajuda exterior on hi ha 27 milions de dòlars per a Tel-Aviv) i Netanyahu està aprofitant la conjuntura per posar més pressió en l'estira-i-arronsa sobre Rafah. Els Estats Units han tornat a dir que s'oposaran a "qualsevol operatiu" israelià a la zona que no tingui en compte les "preocupacions humanitàries" a la zona. El portaveu adjunt del departament d'Estat, Vedant Patel, ha assegurat que no veuen encara un "pla creïble" d'Israel que respongui a les exigències de Biden de garantir la protecció dels civils.

Blinken, de gira a la regió

A l'altra punta del globus, aquest dimarts el secretari d'Estat nord-americà s'ha reunit a Amman amb el ministre d'Exteriors jordà, Ayman Safadi, amb qui també ha parlat sobre la necessitat de posar fi a l'ocupació israeliana als territoris palestins. Durant la seva visita ha assegurat que posarà més pressió sobre Tel-Aviv per continuar amb l'enviament d'ajuda humanitària a Gaza. "Ara puc anar a Israel i repassar amb el govern les coses que encara s'han de fer si vol superar la prova per garantir que la gent tingui el que necessita", ha dit Blinken en referència a l'ultimàtum que li va fer Biden a Netanyahu sobre que o Israel treballava per millorar i protegir la situació dels civils o hi hauria conseqüències. L'agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) ha avisat que la fam segueix planant sobre Gaza malgrat l'increment de l'enviament d'ajuda durant el mes d'abril.

Dimecres es preveu que Blinken es reuneixi a Tel-Aviv amb Netanyahu. Paral·lelament a les pressions dels seus socis occidentals, el primer ministre israelià també ha de lidiar amb les pressions internes. Aquest dimarts el ministre de Seguretat Nacional, Ben Gvir, ha tornat a amenaçar amb trencar l'executiu de coalició si Netanyahu no envaeix Rafah i accedeix a negociar amb Hamàs.

stats