Literatura
Cultura 30/04/2024

La Casa Blai Bonet obrirà les portes el pròxim 14 de juny

La inauguració coincidirà amb la cloenda del festival poètic Versud, organitzat per la Fundació Mallorca Literària

2 min
Una de les façanes de la Casa Blai Bonet.

PalmaQuinze anys després de l’inici del projecte i cinc anys després que començassin les obres, la Casa Blai Bonet - Centre de Poesia de la Fundació Mallorca Literària està a punt de convertir-se en realitat. Serà el pròxim 14 de juny quan s’inauguri oficialment aquest centre pensat per retre homenatge al poeta santanyiner, amb una zona museogràfica dedicada a l’obra de Bonet, i per convertir-se en epicentre de creació poètica, amb un arxiu i una biblioteca especialitzats i un espai de residència per a creadors. 

Cal recordar que fa més de 20 anys de l’adquisició de l’edifici original, propietat de la família del poeta, per part del Consell de Mallorca. En total, les obres d’aquest nou centre de poesia han costat 1,7 milions d’euros. Amb aquest nou centre, la Fundació Mallorca Literària gestionarà tres centres diferents dedicats a preservar la figura i obra d’un autor mallorquí, ja que la Casa Blai Bonet - Centre de Poesia de Santanyí s’afegirà a la casa-museu Llorenç Villalonga de Binissalem i a la Casa Rafel Ginard - Museu de la Paraula de Sant Joan. La intenció per part d’aquesta institució és que aquest nou centre tingui una programació d’activitats de cap a cap d’any. 

La nova edició de Versud, amb accent asturià

I si bé els detalls de la festa d’inauguració, que es perllongarà durant el cap de setmana, encara no s’han donat a conèixer, sí que se sap que coincidirà amb la cloenda del festival Versud, organitzat per la mateixa Fundació Mallorca Literària, que enguany també inclou diverses activitats vinculades a la figura de Blai Bonet. 

Així, el pròxim 11 de maig s’ha organitzat una projecció amb cinefòrum sobre la pel·lícula El mar, adaptació de la novel·la homònima dirigida per Agustí Villaronga que serà comentada per un dels seus guionistes, Toni Aloy, i pel director del documental Villaronga, Cesc Mulet, entre d’altres. Dues setmanes després, dijous 30 de maig, s’oferirà un maridatge literari en homenatge a Blai Bonet al restaurant Cuit de Palma. I si bé l’autor de poemaris com L’Evangeli segons un de tants o El jove serà un dels protagonistes d’aquesta edició del festival poètic Versud, el recital principal de la convocatòria tindrà enguany accent asturià. Així, per als dies 7 i 8 de juny s’han organitzat dos recitals que tindran entre els seus participants els asturians Xaime Martínez, Sara Rivera o Jun Komura, a més dels mallorquins Antoni Vidal Ferrando, Joan Tomás Martínez Grimalt i Antonina Canyelles. L’inici del festival es durà a terme poc més d’un mes abans, el pròxim divendres 3 de maig, a Santanyí, on es donarà el sus amb l’espectacle Xant de Cabrota, creat pel músic Arnau Obiols i el pastor i poeta Arnau Orobitg.

La programació completa del festival es pot consultar a la pàgina web de la Fundació Mallorca Literària

stats