Cultura 24/12/2020

És Nadal a les escoles: arriben llibres nous a les biblioteques dels centres educatius de Palma

A través del projecte Biblioteques Escolars, el Servei de Documentació i Préstec de la Regidoria d'Educació 'regala' llibres els col·legis públics

Clàudia Darder
3 min
Ara pots ser un bon moment per endreçar els llibres

PalmaÉs Nadal al calendari, i també a les biblioteques dels centres educatius públics de Palma (de Primària, Secundària i adults). A algunes hi han arribat, aquestes darreres setmanes, publicacions i títols nous. Un 'regal' de part del Servei de Documentació i Préstec de la Regidoria d'Educació i Política Lingüística. Aquest servei ha iniciat durant el desembre el projecte Biblioteques Escolars, que s'emmarca al voltant de la celebració del Dia de les ciutats educadores (el passat 30 de novembre) i les festes de Nadal. A més, la iniciativa ha fet una aposta clara pel comerç local: les compres s'han fet a llibreries locals. També s'ha prioritzat l'adquisició de llibres en llengua pròpia, d'autors mallorquins, d'editorials illenques i de temàtica local i lligada a Palma. La idea pretén enriquir les biblioteques escolars amb més i nous materials didàctics per als més petits, i amb les darreres novetats literàries per als més grans.

Les llegendes de la ciutat de Palma, Cabrera. Natura entre les ones, L'hort del padrí, Llum de Llull, Torna, Yissuf o bé els clàssics Pus sopa, entre molts altres, són alguns dels títols que la Regidoria d'Educació de Palma ha adquirit i donat als centres. En total, però, s'han comprat 1.168 llibres amb un cost de 12.240 euros. S'ha invertit en comerç local: les adquisicions s'han fet a 22 llibreries del Gremi de Llibretes. Aquests espais han col·laborat amb els centres educatius i els han assessorat durant el procés selecció de publicacions.

Entrega de llibres a la directora del CEIP Rafal Nou, Aina Amengual

Als centres de Secundària i escoles d'adults s'han fet arribar 308 publicacions amb un cost de 1.010 euros, repartits entre editorials locals. Hi tenen cert pes els volums de les obres completes de Gabriel Alomar i Francesc de Borja Moll, ambdós fills il·lustres de la Ciutat, i les novetats L'espanyolització de Mallorca de Pere Salas, Les revoltes populars de Mallorca de Guillem Morro i les biografies d'Ateu Martí i Maena Juan Marquès. El CEIP Rafal Nou, que dirigeix Aina Amengual, una de les escoles pioneres en relació amb el projecte Biblioteca Escolar, és un dels centres que ja ha rebut els seus llibres.

A més, el 2020 s'han fet arribar als centres educatius les edicions pròpies impulsades per la regidoria. Per exemple, La ciutat romana de Palma de Bartomeu Vallori, Palma i la novel·la negra de Sebastià Bennassar i el còmic i la biografia d'Aina Moll de Pilar Arnau.

Dia 30 de novembre, Dia de les ciutats educadores, el Teatre Municipal Catalina Valls va acollir la conferència Les biblioteques escolars, que varen impartir les docents Antònia Pol i Ana Belén, referents en l'àmbit de la biblioteca escolar i membres del grup Biblioteques en Acció. Durant la xerrada, varen recordar i subratllar el paper que ha de tenir la biblioteca en l'àmbit escolar, una eina pedagògica "imprescindible" per encomanar el gust per la lectura, una tasca en què "s'ha d'implicar tota la comunitat educativa", segons recorden des de la Regidoria de Cort.

És Nadal a les escoles: arriben llibres a les biblioteques dels centres educatius de Palma

El regidor d'Educació de Palma, Llorenç Carrió, valora positivament aquesta iniciativa, que vol oferir més recursos didàctics, literaris i pedagògics als alumnes de les escoles de Palma: "S'ha fet un esforç per fer que aquest projecte sigui una realitat". Que els ciutadans més joves de Ciutat coneguin la història del territori i descobreixin les figures més destacades i que han fet més feina per Palma és una de les motivacions d'aquesta iniciativa.

A Palma hi ha 45 centres públics de Primària, 19 de Secundària i 4 d'adults.

stats