ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 13/12/2017

Música, òpera i poc teatre propi a la nova temporada del Teatre Principal de Palma

La nova programació, que es farà del gener al juny del 2018, té com a producció única del Teatre 'Las Muchísimas', de la companyia Mariantònia Oliver

Margalida Mateu
3 min
Els músics Joan Miquel Oliver i Guille Borràs de The Wheels; el directr del Principal Carlos Forteza, el conseller insular de Cultura, Francesc Miralles i els escriptors Biel Mesquida i Sebastià Alzamora a la presentació de la nova temporada del teatre Principal de Palma.

PalmaEl Teatre Principal de Palma ha presentat aquest dimecres la nova programació per a la temporada d'entre els mesos de gener i juny del 2018, que inclou quaranta-vuit espectacles, entre obres de teatre (la majoria en castellà), dansa i música, que conviuran amb la 32a temporada d'òpera.

La Sala Gran del teatre sols podrà acollir dues obres, ja que la resta de dies estan ocupats per les funcions d'òpera. Aquests espectacles són 'El cartógrafo', de Juan Mayorga, interpretat per Blanca Portillo i José Luis García-Pérez en una sola funció el divendres 2 de febrer, i l'espectacle internacional 'War and Tupentine'.

A la Sala Petita s'hi reuniran diverses propostes: 'Penev', del dramaturg, director i intèrpret valencià Xavo Giménez; 'La extinta poética' de la companyia andalusa La Zaranda; 'Y los huesos hablaron', de la companyia Sociedad Dr. Alonso, una obra que tracta el tema de l'excavació de fosses per trobar els ossos dels desapareguts i assassinats. Dins el Festival de Terestes es presentarà 'Metamorfosis', de La panda de Yolanda; i el cabaret canalla 'Es-puto', d'El espejo negro.

‘Las Muchíssimas’

L'única producció pròpia del Teatre Principal que arribarà aquesta primera tongada d'any és l'espectacle de dansa ‘Las Muchísimas’, de la companyia Mariantònia Oliver. 17 dones d'edats entre els 61 i els 75 anys i de nacionalitats diverses s'aboquen a un projecte escènic ple de complicitats que s'estrenarà el darrer cap de setmana del mes de gener.

En coproducció destaca la tornada de l'espectacle #Comviure , de Joan Fullana i Diego Ingold, que es tornarà a representar en una casa particular, aquesta vegada el mes de maig del 2018, i les funcions en altres teatres de Mallorca de la resta.

‘Ni canten ni espanten’

Un dels espectacles més innovadors serà 'Ni canten ni espanten' que duran a escena Sebastià Alzamora i Joan Miquel Oliver, presents aquest dimecres a la presentació, i un espectacle inclòs dins els actes del festival de Poesia de la Mediterrània que enguany arriba a la 20ena edició. Músic i escriptor, narrador i poeta, es trobaran en un nou muntatge de música de creació pròpia i poemes del darrer llibre d'Alzamora 'La netedat', que encara no s'ha publicat.

Música a la Gran, de L.A. a Biel Majoral

De les propostes cal destacar les actuacions de músics de referència a les Illes i de fora. És el cas del primer concert de l'any a càrrec de LA & Friends, en què Luis Alberto Segura serà acompanyat per Adela Peraita (Sunflowers), Noni López (Lori Meyers), Jorge Martí (La habitación roja) i Jordi Herrera (Satellites) el dia 6 de gener a la Gran. Rosalia & Refree és l'altre dels grans concerts programats a la Gran per al dissabte 10 de febrer. Clourà la temporada el concert de Biel Majoral, qui, després de deu anys de no trepitjar el Principal, actuarà acompanyat de la seva banda de sempre, el 30 de juny.

Música a la Petita

Pel que fa a la Sala Petita, repetiran els Highlands Project. Els nous músics seran acompanyats per més de 9 nous artistes el dimecres 16 de gener. El 13 de febrer serà el torn dels Lava Fizz. Un altre dels grups més emergents de les Illes és The Wheels, que actuarà el dimarts 27 de març.

20 anys del festival de Poesia de la Mediterrània

A banda d'Oliver i Alzamora, també formaran part del festival de poesia Pascal Comelade i els dibuixos en directe de Max, el dia 13 d'abril. A més, Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach presentaran el seu primer disc conjunt 'A solas'. També destaca el concert de la pianista Clara Peya.

Constel·lació Creadora

Del 14 al 17 de març, tindrà lloc el cicle Constel·lació creadora, un cicle que ha reunit els darrers treballs de "quatre creadores referents de l'àmbit escènic contemporani, que opten per la hibridació de disciplines i la creativitat com a element diferenciador", segons que assegura el director del Teatre Principal. Es tracta de 'Pelucas en la niebla' i 'Bad Translation', de Cris Blanco; 'Las actrices siempre mienten', d'El Pollo Campero, i 'Mix-en-scene', d'Amaranta Velarde.

El Principal té un pressupost anual de 5,4 milions d'euros, 2,1 dels quals es destinaran a la programació artística, com va reafirmar aquest dimarts el patronat de la Fundació del Teatre Principal.

stats