Cultura 30/01/2017

Mor als 106 anys la secretària del ministre nazi de propaganda

"No en vam saber res", afirmava Brunhilde Pomsel sobre l'Holocaust. Era un dels últims testimonis del règim nazi des de dins i va morir el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Efe
2 min

MadridBrunhilde Pomsel, que va ser secretària del ministre nazi de propaganda, Joseph Goebbels, va morir la setmana passada a la residència d'avis de Munic (Alemanya) on vivia, ha confirmat la productora austríaca que va estrenar el 2011 un documental sobre la seva vida. Pomsel va morir als 106 anys i, encara que no tenia familiars, un grup d'amics i gent jove s'ocupaven d'ella.

Pomsel va morir el 27 de gener, Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. Una "casualitat interessant", assenyalava Christian Krone, un dels directors del documental 'A German life', de la productora BlackBox.

Pomsel es va afiliar al Partit Nazi el 1933, l'any de la seva arribada al poder a Alemanya. "Per què no? Tothom ho feia", es justifica en el documental. El 1942 va aconseguir el trasllat al despatx de Goebbels com una de les seves sis assistents. Va exercir com a secretària, taquígrafa i mecanògrafa del ministre de propaganda, a qui recordava en aquesta cinta com una persona amb encant i increïblement vanitosa, que tenia cura de tots els detalls del seu aspecte.

Mor als 106 anys la secretària de Goebbels, el ministre nazi de propaganda

No sabia res de l'Holocaust?

Malgrat haver treballat estretament amb un dels principals jerarques nazis, Pomsel assegurava en aquesta pel·lícula que no va tenir constància dels assassinats massius comesos pel règim. "No en vam saber res", afirma en un dels moments d'aquest documental.

Pomsel va passar els últims dies de la guerra el 1945 al búnquer situat sota la cancelleria, on va viure les últimes hores d'Adolf Hitler i del ministre Goebbels, que es va suïcidar amb la seva dona, Magda, després d'haver enverinat els seus sis fills. Les tropes soviètiques la van fer presonera i després de complir cinc anys de presó es va reincorporar a la vida laboral a Alemanya com a secretària. Pomsel era considerada un dels últims testimonis del règim nazi.

stats