Obituari
Cultura 07/04/2023

Mor el pintor Josep Navarro Vives, un creador incansable

Inventor de nous llenguatges, és una de les figures fonamentals de l'art català de la segona meitat del XX

2 min
Josep Navarro Vives

BarcelonaEl pintor Josep Navarro Vives ha mort a Barcelona als 91 anys. Fill de pares catalans, va néixer el 1931 a la localitat francesa de Castelsarrasin i es va establir definitivament a Barcelona a principis dels anys seixanta. És una figura cabdal de l'art pictòric de la segona meitat del XX. De mentalitat inquieta i curiosa, va creuar constantment fronteres geogràfiques i estètiques. L'exploració de nous llenguatges va fer que canviés radicalment d'estil al llarg dels setanta anys que va dedicar a la pintura. Entre altres distincions, Navarro Vives va ser distingit amb la Clau de Barcelona (1997) i la Creu de Sant Jordi (2016).

Format a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, va exposar per primera vegada a Barcelona i a Madrid als anys 1955 i 1956. El 1957 el govern francès li va atorgar una beca per ampliar els seus estudis a l’École des Beaux-Arts de París. Dos anys més tard va aconseguir-ne una altra a la Saint Martin’s School of Art de Londres. El 1972 va ser seleccionat per a la realització d’un gran mural per al Rockefeller Center de Nova York. Aquell mateix any també va exposar a la Biennal de Venècia.

Mogut per aquest afany de descobrir nous llenguatges, i inventar-ne de nous, va transitar de l'informalisme a l'abstracció geomètrica, de l'art figuratiu a l'hiperrealisme màgic. Va explorar les possibilitats dels olis sobre tela, els contrastos cromàtics i els jocs òptics, i últimament es va centrar en la natura morta, la barca i el paisatge. Aquesta capacitat per crear nous llenguatges és el que el converteix en un dels artistes més singulars de la segona meitat del segle XX. Ha exposat a Catalunya, a l’estat espanyol i a la resta d’Europa, com també als Estats Units i al Brasil. La seva última exposició va ser "Entre quietud i inquietud", que es va fer l'agost del 2020 al castell de Benedormiens de Castell d’Aro.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha fet arribar el condol a la família i ha destacat de Navarro Vives la "curiositat i exploració de llenguatges", amb sensibilitat també per les "iniciatives artístiques vinculades al barri barceloní del Raval, on va viure durant anys". 

stats