Art
Cultura 21/11/2023

Mor l’artista Rafael Amengual a 85 anys

Reconegut pintor de l’expressionisme figuratiu, en els darrers anys s’havia dedicat també a l’escultura

2 min
Rafael Amengual en una imatge d'arxiu

PalmaL’artista Rafael Amengual, nascut a l’Argentina l’any 1938 i resident a Mallorca des dels anys 60, ha mort aquesta matinada a 85 anys. Reconegut pintor, en els darrers anys es va dedicar també a l’escultura i era, en paraules de qui va ser el director del Casal Solleric Joan Carles Gomis, “un artista en majúscules”. “Avui dia n’hi ha que ho diuen d’ells mateixos, que són artistes, però la paraula artista a mi em fa pensar en homes del Renaixement, en Rafael, en Leonardo…, en homes cultíssims que practiquen un grau superior de l’artesania. I en Rafel era un d’ells”, relata Gomis. 

L'exposició inaugural de Pelaires

Amengual, que era descendent de mallorquins emigrats, va recórrer diferents països europeus durant la seva joventut i finalment es va establir a Mallorca, on l’any 1969 va rebre una invitació que va marcar un abans i un després a la seva trajectòria: va ser un dels participants de l’exposició col·lectiva amb què es va inaugurar la sala Pelaires, juntament amb altres artistes com Picasso i Miró. “Va ser dels primers artistes que Pep Pinya va tenir amb contracte”, explica Joan Carles Gomis, “però era molt bohemi, en Rafel, i va seguir el seu camí al marge de galeries i de tot això. Era un gran relacions públiques però no ho utilitzava en benefici propi. Si ell hagués volgut, s’hauria ficat a qualsevol dins la butxaca, gent de molt de prestigi el respectava molt, com a artista i com a persona”. 

Una de les obres del pintor Rafael Amengual

Influències de tota casta

Si bé la seva obra pictòrica podria encaixar dins l’expressionisme figuratiu, amb el color com a protagonista primordial i una sèrie de símbols molt identificatius de la seva obra, les influències que va rebre són molt diverses. “Els dematins els dedicava a llegir, i podies parlar amb ell de qualsevol cosa”, diu Gomis, “perquè estava molt pendent de l’actualitat. Tenia referències literàries, teatrals… Era també un melòman extraordinari”. La trobada amb l’artista Lucio Fontana, durant un dels seus viatges per Itàlia, el va marcar enormement per la seva manera d’entendre l’art, com ho feren també les trajectòries d’artistes com Lucian Freud i Antoni Tàpies. Entre altres reconeixements, va rebre el premi del jurat a la Biennal Internacional del Caire i va protagonitzar exposicions individuals a galeries d’Alemanya i Àustria. 

Retrospectiva al Solleric

L’any 2011 es va inaugurar una exposició retrospectiva de la seva obra al Casal Solleric, amb Joan Carles Gomis al capdavant i amb l’actual coordinador de Cultura i Arts visuals de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gómez de la Cuesta, com a comissari. La mostra estava formada per 180 obres de l’artista que resumien una carrera de més de 40 anys i on destacava molt especialment el paper motivador i impulsor que va tenir Amengual en la cultura illenca. “Durant molts anys va ser un dels mantenidors intel·lectuals del grup Dimecres”, recorda Gomis, “que ajuntava periòdicament col·leccionistes, pintors, gent de tota casta de l’illa, com Ellis Jacobson, Miquel Brunet, Mompó i Josep Guinovart”.

stats