Cinema
Cultura 13/03/2022

Mor als 71 anys William Hurt, icona del cinema dels anys 80

Va guanyar un Oscar amb 'El petó de la dona aranya' i va estar nominat tres vegades més

2 min
William Hurt en una imatge recent

BarcelonaL'actor nord-americà William Hurt ha mort aquest diumenge als 71 anys, segons ha informat el seu fill en un comunicat recollit pel mitjà nord-americà Deadline. Hurt ha estat un dels actors de Hollywood més carismàtics i elegants de la dècada dels 80, especialment per la seva participació en pel·lícules com El petó de la dona aranya (1985) -gràcies a la qual va guanyar un Oscar-, Fills d'un déu menor (1986) i Al filo de la noticia (1987), amb les quals també va estar nominat a l'Oscar. El seu paper a Una historia de violencia (2005), de David Cronenberg, va ser l'últim que va merèixer una nominació de l'Acadèmia de Hollywood.

Nascut a Washington el 1950, William Hurt va començar teologia a la Universitat de Tufts, però va deixar els estudis per matricular-se a la prestigiosa Juilliard School per provar sort en el món de l'actuació. Dos dels seus companys de classe van ser Christopher Reeve i Robin Williams que, igual que Hurt, triomfarien en el món del cinema.

Un intel·lectual turmentat i seductor

Un dels primers papers que van donar a conèixer William Hurt va ser a Foc en el cos, de Lawrence Kasdan, thriller on interpretava un advocat que tenia un afer amb l'esposa d'un home de negocis que convencia l'amant per liquidar el marit. La pel·lícula, del 1981, va precedir dues col·laboracions més amb Kasdan, entre les quals hi ha El turista accidental (1988), on un home dubta entre continuar amb la seva parella o conèixer més una dona amb qui acaba de coincidir.

Hurt va excel·lir en les seves interpretacions d'intel·lectual turmentat i seductor, amb papers memorables com el del professor que intenta ensenyar a parlar una jove sorda (Fills d'un déu menor) i l'home de mitjana edat, discretament infidel, que compartia protagonisme amb Mia Farrow a Alice, de Woody Allen (1990). Va ser, però, amb una de les primeres pel·lícules del brasiler Héctor Babenco, El petó de la dona aranya, que va aconseguir el seu únic Oscar. La història transcorria en una presó, on coincidien un presoner polític d'esquerres i un homosexual acusat de seduir una menor: aquest era el paper que interpretava Hurt.

Hurt també va ser un dels actors de teatre de primera línia de l'Off-Broadway durant la dècada de 1980 i va rebre la seva primera nominació al premi Tony el 1985 per la producció de Broadway de Hurlyburly.

A la dècada dels 90, Hurt va participar una vintena de pel·lícules, entre les quals destaquen Smoke (1995), on interpretava l'alter ego de Paul Auster -l'escriptor en signava el guió-, l'adaptació de Jane Eyre dirigida per Franco Zeffirelli el 1996 i la distopia Dark city (1998). Va aparèixer també a Intel·ligència artificial, de Steven Spielberg (2001) i en el Robin Hood de Ridley Scott (2010). Així de versàtil era l'actor, que més recentment es va reinventar una vegada més interpretant Thaddeus 'Thunderbolt' Ross a les pel·lícules de l'univers de Marvel L'increïble Hulk (2008), Capitán América: Civil War (2016), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019) i Black Widow (2021).

stats