Obituari
Cultura 25/08/2023

Mor Claude Ruiz-Picasso, fill del pintor i administrador del seu llegat

Fotogràf, empresari i realitzador, va ser membre del patronat del Museu Picasso de Barcelona

2 min
Claude Ruiz-Picasso

BarcelonaClaude Ruiz-Picasso, fill del pintor malagueny Pablo Picasso i la pintora francesa Françoise Gilot, ha mort als 76 anys a Suïssa, segons ha confirmat el seu advocat, Jean-Jacques Neuer. Nascut l'any 1947 a Boulogne-Billancourt, al llarg de la seva vida va ser fotògraf, empresari i realitzador. Entre 1963 i 1974 va viure a Nova York, on va ser assistent del fotògraf Richard Avedon, i va estudiar cinema a l'Actors Studio. També va treballar com a fotoperiodista per a revistes com Time Life i Vogue. Entre 1989 i 2023 va ser l'administrador de Succession Picasso, l'empresa que gestiona els drets lligats al pintor i a la seva obra. Fa un mes va cedir el càrrec a la seva germana Paloma. Entre altres responsabilitats, Claude Ruiz-Picasso va ser membre del patronat del Museu Picasso de Barcelona.

Claude era un dels quatre fills que va tenir Picasso. Paul, nascut el 1921, fruit del seu matrimoni amb la ballarina russa Olga Khokhlova, va morir el 1975. La seva segona filla era Maya Widmaier-Picasso, nascuda arran de la seva relació amb la model Marie-Thèrése Walter i morta el 2022. Claude i Paloma, nascuda el 1949, eren fruit de la seva relació amb Françoise Gilot.

Françoise Gilot, que va morir aquest any, i Picasso van ser parella durant una dècada, fins que la pintora francesa va decidir abandonar-lo el 1954, cansada del control que exercia sobre ella. "El Pablo va ser l'amor més gran de la meva vida, però s'havien de prendre mesures per protegir-se. Jo ho vaig fer. Me'n vaig anar abans que em destruís", explicava Gilot al llibre Artists in conversation, de Janet Hawley. Deu anys després de deixar Picasso, Gilot va publicar Vida con Picasso, un llibre que explicava intimitats de la seva relació amb el pintor. L'artista va intentar aturar-ne la publicació portant-lo als tribunals, però no ho va aconseguir. L'enuig que va sentir pel llibre va fer que no volgués reconèixer Claude i Paloma com els seus fills. L'any 1974, un any després de la mort del pintor, la justícia francesa els va reconèixer com a hereus legítims de l'artista malagueny.

stats