PATRIMONI PREHISTÒRIC
Cultura 11/01/2019

Montuïri trasllada el museu de Son Fornés vora el poblat

El jaciment es troba entre els 15 millors d’Espanya

Miquel Barceló
2 min
Montuïri trasllada el museu de Son Fornés vora el poblat

MontuïriLes cases de Son Fornés (s. XVII) acolliran tot el fons museístic del poblat talaiòtic del mateix nom, que des de fa anys té l’aixopluc del Molí d’en Fraret, dins l’entorn urbà de Montuïri. El Govern ja té enllestit el projecte per tal que les cases de possessió que es troben vora el jaciment siguin el punt des del qual es pugui donar continuïtat a l’estudi i divulgació del poblat prehistòric, que es troba entre els 15 més importants de tot l’Estat, segons va destacar ahir el batle, Joan Verger, durant la presentació del pla museístic. S’espera que durant el primer semestre d’enguany se’n puguin licitar les obres.

El projecte es finançarà a través del fons de l’ecotaxa (un milió d’euros) i de la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears (Fundatur), que hi aporta mig milió d’euros més. L’objectiu és habilitar un museu a l’altura de la seva importància investigadora i projecció turística. El jaciment, que l’any passat rebé 8.000 visites, en l’àmbit d’estudi de l’època talaiòtica aporta material de gran valor per a l’arqueologia.

L’arquitecte Durval Dias és el dissenyador de la reconversió de les cases de possessió de Son Fornés en espai museístic. Ahir, en presentar els plànols d’intervenció a les cases, oferí quatre pinzellades de la reforma, mitjançant la qual s’habilitarà un laboratori, diverses aules didàctiques i una sala multiusos, a més d’un magatzem per acollir tots els elements trobats fins ara i en dipòsit al Molí d’en Fraret, després de 14 campanyes d’excavacions, a més del material que s’extregui en properes prospeccions arqueològiques.

Amb tres talaiots i sis cases, el parc arqueològic ocupa 2.300 metres quadrats. Però, amb l’àrea del casal i tot el seu entorn, el Son Fornés talaiòtic públic ocupa una extensió de 10 hectàrees. Aquesta superfície permetrà habilitar diferents rutes de visita.

Cristina Rihuete, directora del museu de Son Fornés, remarca que el poblat està considerat una autèntica joia de l’arqueologia talaiòtica mediterrània. Alhora, Durval Dias destaca el fet que les cases de Son Fornés no patiran cap modificació estructural, però sí que alguns espais interiors s’ajustaran a la funcionalitat planificada en el projecte, “sempre mantenint el volum original”.

Per José Francisco Conrado de Villalonga, el projecte museístic de Son Fornés, un terç del pressupost del qual finança Fundatur, permetrà divulgar el patrimoni històric del Pla de Mallorca. Segons la consellera de Cultura, Fanny Tur, Son Fornés esdevindrà un centre d’investigació continuada “que posarà en valor el gran patrimoni que tenim”.

El poblat de Son Fornés està datat entre el 900 i el 550 aC fins al clàssic-romà. Segons la directora del museu, es tracta d’un jaciment que guarda moltes empremtes “d’un passat únic”.

Des de 1975 s’hi han realitzat fins a 14 intervencions arqueològiques, amb el compromís de tots els consistoris que han passat per l’Ajuntament. De fet, el batle actual, Joan Verger, ha reconegut el treball dels seus antecessors en el càrrec per tal d’anar avançant en un projecte de museu que pot ser una realitat el 2020.

stats