Cultura 08/04/2021

El món de l'espectacle reclama el 'Salconduit cultural ja!' i el govern s'hi nega

Les entitats sectorials i els artistes demanen poder esquivar el confinament comarcal

2 min
Campanya contra el confinament comarcal

BarcelonaDesprés d'anunciar un nou confinament comarcal per a les pròximes dues setmanes, que impedirà als espectadors moure's per anar a concerts o funcions de teatre fora de la seva regió, el sector cultural s'ha tornat a mobilitzar. Les entitats sectorials del teatre (com la patronal Adetca i el Col·lectiu de Companyies Independents) i de la música (com les sales de concerts de l'Asacc) han llançat a les xarxes la campanya Salconduit cultural ja!

El sector està preocupat pel pas enrere que significa una mesura que tindrà "una afectació directa sobre l’estabilitat de la programació dels espectacles i vers els clients que ja havien adquirit entrades per assistir a sessions de teatre", com diu el comunicat d'Adetca. Demanen la possibilitat de circular entre comarques per assistir a les funcions contractades, per no sumar aquest perjudici a la restricció d’aforament al 50%. Cal recordar que el toc de queda sí que es pot allargar una hora si es torna d'una funció amb l'entrada a la mà.

Si no és així, per a les empreses serà una despesa extraordinària haver de tornar als espectadors les entrades comprades. Per a festivals com l'Strenes de Girona, que està en ple funcionament, serà una estocada brutal, com van avisar en la presentació els organitzadors, que ja van dir que caldria suport institucional si es tornava al confinament. De moment, estan pendents de si hi ha cancel·lacions. També afectarà el festival Sismògraf a Olot, que tenia el 88% d'entrades venudes o reservades. El festival ja havia previst aquesta opció i tornarà les entrades a qui no hi pugui assistir, i recorda que "els programadors poden ser-hi igualment per motius professionals". També comença aquest divendres, amb dos concerts de Manel, el cicle de concerts de la plaça Monumental, on hi ha previstos concerts (amb distància i butaques numerades) fins a finals de juliol.

El govern ho veu imprudent

De moment, el govern s'hi nega. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha descartat ara per ara "l'excepció" cultural perquè s'ha de ser "molt prudents" tenint en compte la situació hospitalària. El Govern treballa amb l'horitzó que l'oci nocturn pugui recuperar aquest estiu una certa normalitat, amb públic dret i sense distància de seguretat. Però aquest relaxament dependrà del fet que la transmissió comunitària estigui "sota control" i també que hi hagi un percentatge "raonable" de persones vacunades, un llindar que el secretari general de Salut, Marc Ramentol, situa en el 30% de la població al juny. Ramentol ha indicat aquest dijous que veia "precipitat" plantejar aquest escenari abans, amb independència dels resultats del concert que es va fer amb 5.000 persones al Palau Sant Jordi, que se sabran la setmana vinent. Per al secretari general de Salut, el fet que se celebrés el concert demostra la importància que la cultura fos designada "bé essencial". Tanmateix, ha demanat no "identificar" els tests d'antígens com la clau de volta per poder tornar a una activitat normal (sense altres mesures de control com la mascareta, el control d'aforament i la traçabilitat del públic).

Desenes d'artistes s'han sumat a la campanya a través de les xarxes i també entitats d'àmbits com el cinema i les arts.

stats