Cultura 07/04/2022

Miquel Barceló: "Sempre he pintat en temps de guerra"

L'artista mallorquí inaugura 'Kiwayu' a la galeria madrilenya Elvira González

ARA Balears
2 min
L'artista Miquel Barceló durant l'entrevista amb Europa Press.

PalmaL'actual invasió d'Ucraïna ha influït d'alguna manera la nova obra de l'artista mallorquí Miquel Barceló? Encara que la resposta del pintor no és determinant, reconeix que "sempre" ha pintat "en temps de guerra". És més, segons ha dit en una entrevista amb Europa Press, Barceló explica que aquesta no és la primera vegada que ha inaugurat una exposició en temps de conflicte, ja que quan va fer "l'obra a la catedral de Palma hi havia guerra a l'Iraq". "És una cosa dolorosa, però no deixa de ser una constant en el temps", ha assenyalat Barceló.

Respecte de la seva nova exposició, Kiwayu, que estarà a la galeria madrilenya Elvira González, ha explicat que ha tornat d'una certa manera a l'artista dels principis. "Hi ha molt d'autoretrat, i és que cada vegada que estic en crisi hi torn per saber qui som. I estic en crisi gairebé tota la meva vida, és una cosa recurrent", ha comentat amb humor.

Precisament, a Kiwayu es podran veure autoretrats, ceràmiques de mitjana grandària o aquarel·les amb la temàtica marina habitual, amb la diferència que totes les va crear durant la pandèmia a l'illa homònima de l'arxipèlag de Lamu (Kenya). Barceló ha declarat que la seva estada en aquesta illa ha estat "un petit accident", ja que els seus llocs de residència habituals passen de París fins a Kenya, per arribar a Mallorca.

Immersió a la mar

Barceló ha explicat que la seva manera de treballar és com "una immersió a la mar". "Bussejar s'assembla a pintar, perquè en certa manera jo pint quadres en el sòl i hi ha immersions", ha dit. A més, ha reconegut que les noves aquarel·les i ceràmiques les va fer en un moment complicat. "Després de dos anys de pandèmia, vaig decidir anar-me'n uns mesos a canviar d'aires, passar temps nedant i pintant. Tenia també problemes personals i en el meu taller sent com si estigués davall l'aigua", ha reconegut.

El resultat són unes pintures coloristes que l'autor no atribueix a una millora del seu estat anímic. "Tant de bo fos perquè som més optimista, però això no hi té res a veure. És curiós veure fins a quin punt l'aspecte de les obres ens representa. Jo gairebé mai aconseguesc el que havia intentat", ha comentat amb humor. El pintor ha reconegut que està en un punt de "desaprenentatge" en el qual no ha de "tenir por de captar totes les contradiccions". "Igual que la poesia, la pintura té aquest punt: en el meu cas, vaig estar una setmana a l'escola de Belles Arts i m'ha costat gairebé 40 anys desaprendre", ha ironitzat.

Barceló, que no descarta passar-se a l'obra digital en algun moment, ja està immers en el seu nou projecte: unes ceràmiques molt grans que aniran a parar als jardins d'un castell al Loira. De moment, l'obra està aturada pel problema de subministrament de materials, però espera tenir-les llestes la pròxima primavera.

stats