Moda
Cultura 03/05/2023

Els ‘looks’ més espectaculars de la gala del Met

La catifa vermella més important de l'any ha dedicat el 'dress code' d'enguany a Karl Lagerfeld, mort el 2019

9 min
Jeremy Pope amb un vestit amb capa de Balmain a la Met Gala 2023

BarcelonaLa gala del Met ha tornat a enlluernar-nos enguany com fa cada Primer de Maig des del 1948. La festa benèfica més important del món, que dedica tots els beneficis a finançar el Costume Institute del Metropolitan Museum de Nova York, homenatjava enguany un referent del món de la moda molt proper: Karl Lagerfeld, mort el 2019. Per a l'ocasió, la directora de l'esdeveniment, l'editora de moda Anna Wintour, ha convertit en amfitrions de la vetllada el tenista Roger Federer, la cantant Dua Lipa, l'actriu Michaela Coel i la també actriu Penélope Cruz, ambaixadora global de Chanel, musa dels darrers anys de Lagerfeld a la firma francesa i la primera co-host espanyola d'aquest esdeveniment global. Però, més enllà d'aquests detalls –i de totes les persones que s'han quedat pel camí perquè Anna Wintour no perdona–, la catifa vermella més mediàtica de l'any ha destacat, com sempre, pels excèntrics vestits que convidats i convidades han escollit per fer-hi acte de presència sense passar inadvertits.

Com era d'esperar, la tònica general enguany ha estat optar pel blanc, pel negre o per la fina mescla dels dos colors, que eren els preferits de Karl Lagerfeld. Encara que en les seves llargues dècades al capdavant de les firmes Chanel o Fendi l'artista alemany va conrear meravellosament el tractament del color, molts convidats han optat per homenatjar-lo a ell més que no pas la seva obra, cosa que ha desembocat en una catifa vermella completament minimalista a nivell cromàtic. El blanc i el negre, els tons que sempre vestia el recordat modista, han estat l'opció majoritària. Això i la seva gata, Choupette, que també ha inspirat molts looks. El personatge rivalitzava amb el professional i la gala del Met 2023 serà recordada així de felinament.

Jared Leto a la gala del Met del 2023 disfressat de Choupette, el gat de Karl Lagerfeld.
Jared Leto vestit de Choupette i acompanyat d'Anne Hathaway i de Salma Hayek a la gala del Met del 2023.

Entre els que han homenatjat el gat de Lagerfeld hi ha sens dubte l'actor Jared Leto, un dels convidats que sempre ho donen tot en aquesta catifa vermella. L'artista, de 52 anys, hi ha assistit directament disfressat de Choupette. Tot i que la seva entrada ha estat enigmàtica, tothom ho ha entès tot quan s'ha tret el cap de gat gegant que duia per descobrir la seva identitat. Leto portava els ulls maquillats amb blau, com blaus són els ulls de Choupette, la gata més famosa del món, protagonista de moltes campanyes. També han recordat l'òrfena gata la cantant Doja Cat, que ha protagonitzat una de les entrevistes més surrealistes de la catifa vermella quan ha decidit només respondre "Meu" a totes les preguntes. Fins i tot s'ha fet un body art que li ha convertit el nas en un morro felí. El seu meravellós vestit d'Oscar de la Renta ha estat magníficament complementat amb un diamant d'un milió d'euros al front.

La cantant Doja Cat amb una creació d'Oscar de la Renta per a la gala del Met del 2023.

Per últim, Lil Nas X ha protagonitzat una de les apostes més arriscades de la nit convertint el seu cos en un llenç perquè la maquilladora Pat McGrath el convertís en la versió més elevada i luxosa de la gata Choupette, gris i brillant com ella i farcit de cristalls i perles aquesta nit a Nova York, on ha destacat també per les seves elevades botes i per les seves llarguíssimes urpes.

El raper Lil Nas X amb una creació de 'body painting' de Pat McGrath a la gala del Met del 2023.
Lil Nas X a la Met Gala del 2023

Els cèlebres vestits de núvia de Lagerfeld també han tingut la seva representació com a inspiració dels molts looks 100% blancs que corrien per la catifa vermella. Anne Hathaway ha brillat gràcies a un total look Versace que aconseguia semblar elegant portat per ella i gràcies al tweet que tan bé va treballar Lagerfeld a Chanel. Dua Lipa, imatge actual de Chanel, ha vestit de la firma francesa amb un vestit 100% princesa Disney de color blanc trencat que no ha suposat cap gran fashion moment per a la cantant. Molt més encertada ha estat Nicole Kidman, que ha optat per reciclar un vestit del 2004, quan Lagerfeld la va fitxar per a l'espot televisiu de Chanel Nº5. Llàstima les sandàlies negres que duia, que no tenien cap sentit.

Anne Hathaway vestida de Versace a la gala del Met 2023.
Dua Lipa va vestir un vestit princesa de Chanel a la Met Gala del 2023
Nicole Kidman, vestida de Chanel i acompanyada pel seu marit, Keith Urban, a la Met Gala 2023

Rihanna ha tornat a fer de les seves al Met, on tothom ha de fer un esforç per destacar, mentre que ella, en canvi, l'únic que ha de fer per acaparar mirades és deixar-se portar. Pierpaolo Piccioli ha signat per a ella una obra mestra completament blanca que s'ha convertit automàticament en un vestit d'embarassada per a la història. De mida XXL, la cua cobria majestuosament l'escalinata del Met, que ha pujat acompanyada d'ASAP Rocky, el pare del nadó que la cantant està gestant i que també va homenatjar Lagerfeld amb un blazer cenyit i un coll de camisa blanc i molt elevat. La decoració floral del disseny d'ella ha estat la picada d'ullet definitiva a Lagerfeld.

Rihanna amb un disseny de Valentino a la gala del Met del 2023.

En el total white també han destacat dues figures habituals de l’extravagància: Kim Kardashian i Bad Bunny, cunyat de Kardashian, perquè des de fa poc surt amb Kendall Jenner. L’exdona de Kanye West ha optat per un conjunt de roba interior de color carn que ha cobert com si fos un vestit per dues peces fetes exclusivament amb perles. La creació, signada per Schiaparelli, anava acompanyada per una cua agafada als avantbraços que donava cos a la totalitat del look. Tot i que ha destacat, no ha estat un dels grans anys de Kardashian. Bad Bunny, en canvi, ha millorat en relació a la seva darrera aparició. L’artista porto-riqueny ha estat el llenç sobre el qual el francès Jacquemus ha signat el seu primer disseny per a la gala del Met, cosa que el converteix directament en un membre de ple dret de l’Olimp de la moda. L’esquena oberta i la cua floral de 8 metres del cantant han estat els elements d’avantguarda típics de Jacquemus i de Lagerfeld donant-se la mà.

Kim Kardashian amb un vestit de Schiaparelli a la gala del Met del 2023.
El cantant Bad Bunny amb un vestit d'home acompanyat d'una cua de vuit metres signada per Jacquemus

Cara Delevingne ha sobresortit gràcies a una vaporosa aposta de la firma Dior que ha sabut lluir gràcies a la seva força escènica habitual. Els camals de pell –un material icònic de Lagerfeld– eren la clau del look quan el vestit no estava en moviment. Penélope Cruz, la primera espanyola a ser amfitriona de la cèlebre catifa vermella, es va coronar com una de les icones del glamur més clàssic actualment gràcies a un vestit de princesa revisitat amb un cinturó que era una obra d’orfebreria i una cobertura del cap a cavall del vel de núvia i d’una caputxa. Un conjunt per al record.

Cara Delevingne ha acudit a la gala del Met del 2023 vestida amb un Dior alta costura.

Fora del blanc absolut hi ha hagut un ampli espai per a elegantíssimes propostes bicolors de blanc amb negre. Una de les convidades que millor van jugar aquesta carta va ser la incombustible Carla Bruni, vestida amb una creació de la pròpia firma de Lagerfeld. A més a més, va fer servir com a icònic complement un ventall també blanc i negre, un denominador comú del creador al llarg de moltes de les seves aparicions públiques. També bicolor però més obvi amb la referència va estar l’actor Jeremy Pope, que va arrossegar per les escales del Met la cua més llarga de la nit. Balmain signava la creació, que lluïa en la seva part posterior el rostre del difunt creador.

Carla Bruni amb un disseny de la firma Karl Lagerfeld a la gala del Met del 2023.
Penélope Cruz, vestida de Chanel, a la Met Gala del 2023, en la qual havia estat invitada com afitriona

En blanc i negre però lluny de la sobrietat va fer acte d’aparició Kendall Jenner, que no va voler arribar alhora que el seu xicot a la festa d’Anna Wintour. Amb un body de lluentons signat per Marc Jacobs, la més elegant de les Kardashian va arrossegar no una sinó dues cues, que li sortien de les mànigues del seu mínim vestit. Amb el mateix punt de partida es pot analitzar l’aposta estilística de Baz Luhrmann, que de la mà de Thom Browne ha executat una revisitació avantguardista dels vestits d’home que solia dur Lagerfeld.

Kendall Jenner amb un disseny de Marc Jacobs a la gala del Met del 2023.

La resta dels convidats que han optat per vestir bicolor han estat molt més continguts a pesar de no renunciar a la fantasia. En aquest sentit, ha excel·lit la model xinesa Liu Wen, amb un refinadíssim vestit d’escot Bardot de Tory Burch amb una faldilla retallada per donar-li al tul tota la màgia, clavant-li totes les camèlies típiques de Chanel possibles. També Michelle Yeoh ha resultat encertada amb un vestit de la signatura de Lagerfeld, al qual ha afegit un cert rock’n’roll amb unes botes fins a la cuixa amb cadena metàl·lica inclosa. La mateixa filosofia ha seguit Lily Collins, a qui Vera Wang ha escrit el nom de l’homenatjat a la cua. Serena Williams, d’inspiració anys 20 i que ha anunciat que està embarassada allà, ha estat una altra de les grans apostes en blanc i negre de la jornada.

Baz Luhrmann amb un disseny de Thom Browne.
La model xinesa Liu Wen amb un vestit de Tory Burch a la Met Gala 2023
Michelle Yeoh ha acudit a la Met Gala del 2023 amb un disseny de la firma Karl Lagerfeld, actualment dirigida per Hun Kim

El poc espai que ha tingut el color en aquesta vetllada se’ls ha d’agrair a Naomi Campbell, Jennifer Lopez, Gwendoline Christie, Salma Hayek i Pedro Pascal. Les tres primeres han optat pel rosa. Naomi Campbell amb una creació que mesclava un estil clàssic grec amb un cert estil hindú. Un vestit complicat perquè a sobre tenia plicacions metàl·liques, que només algunes privilegiades poden defensar. La segona, com sempre, ha anat al límit de la nuesa. Duia un Ralph Lauren amb faldilla de tub de color rosa pàl·lid. Christie, de Fendi –una firma per a la qual Legerfeld va treballar 40 anys–, ha suposat una aportació de lleugeresa a la nit, amb looks elegants però molt intensos.

Jennifer Lopez amb un disseny de Ralph Lauren a la gala del Met del 2023.
Naomi Campbell vestida de color rosa i platejat a la Met Gala del 2023
Gwendoline Christie a la Met Gala del 2023 amb un vestit de Fendi

Hayek ha fet una de les aparicions de moda més afavoridores dels seus darrers temps amb un Gucci que per fi li quedava bé encara que costés de veure-hi alguna relació amb Lagerfeld. Del mateix color, Pascal ha sortit de la seva zona de confort amb una aposta que ha sabut fer brillar, contràriament al que s’hauria pogut preveure per a ell amb un look tan arriscat.

Salma Hayek vestida de Gucci a la gala del Met del 2023.
Pedro Pascal, a la Met Gala del 2023 amb un disseny de Valentino
stats