MÚSICA
Cultura 25/03/2017

Els temps millors ja no vindran, són aquí, a Menorca Jazz

Des de divendres i fins al 27 de maig l’illa acollirà concerts de jazz i swing d’agrupacions d’arreu

Margalida Mateu
2 min
Els temps millors ja no vindran, són aquí, a Menorca Jazz

PalmaMenorca té un dels festivals de jazz més arrelats i potents del panorama. Enguany celebra la seva dinovena edició i ho fa amb un cartell de luxe format per bandes d’arreu. Des de l’organització s’apoderen del lema ‘Els temps millors ja no vindran, són aquí’ i arrepleguen per primera vegada els estils de jazz, swing i dixie en un mateix festival.

Divendres s’encetà l’esdeveniment amb l’actuació d’un dels saxofonistes més destacats de l’escena jazz, Llibert Fortuny, que actuà a la sala Jazzbah de Ciutadella en l’avantsala d’un festival que s’allargarà fins al 27 de maig amb el Vega Jazz, activitat a l’aire lliure.

“Tenim un festival molt potent”, assenyala Bernat Casasnovas, president de Jazz Obert, associació organitzadora del Menorca Jazz. “Durant aquests 19 anys hem duit grups pioners que només han actuat al Jazz Menorca i no a la resta de l’Estat. Hi ha molts de festivals de jazz arreu, però el de Menorca és especial i dura més de dos mesos”, remarca Casasnovas. Una de les actuacions estel·lars serà la de Dave Mitchell i Frederik Carlquist, divendres 14 d’abril, a les 22 h, al teatre del Casino Nou de Ciutadella, on sonaran en format quartet vinguts directament des dels Estats Units. El guitarrista americà mostrarà el seu estil personal, que combina el blues, el swing i el be-bop. L’acompanyarà el saxofonista i clarinetista suec Fredrik Carlquist.

Ment oberta

Des de l’organització apunten que “el jazz i tot el que l’envolta és per a gent agosarada de ment oberta, els que han cultivat l’instint de gaudir del que coneixen i el d’obrir-se a la sorpresa”. “Tenim concerts de jazz de tota la vida, d’aquells en què la gent, quan surt, diu: ‘No m’ho esperava i m’ha agradat molt’. Això ens ha fet progressar i ha eixamplat la nostra audiència. Serem presents per tota l’illa: concert en teatre, jazz festiu al carrer, Dixieland, músics de fora i molt enfora i dels nostres, cinema i una novetat: ballarem swing i farem bauxa”, remarquen.

Pel que fa als espais, els concerts cap de cartell seran a Ciutadella, Ferreries i Maó. Serà al teatre Principal de Maó on tindrà lloc un altre dels recitals estrella de la 19a edició, el que protagonitzarà al costat del seu quintet el contrabaix, compositor i director d’orquestra d’origen israelià Omer Avital. Des del festival destaquen també el retorn del menorquí Marco Mezquida, que arribarà amb un espectacle nou, el que protagonitza al costat del guitarrista Chicuelo. Hi haurà també els concerts de tres big band, una de Madrid, la Bas Kisjes Big Band, i dues de Menorca, la Big Band des Mercadal i la de l’Escola de Música de Ciutadella, així com l’actuació del quartet mallorquí New Born Jazz Quartet i dels Saxophobia Funk Project.

A través de la trobada de Dixieland, el festival aterrarà també al Mercadal, al Migjorn Gran, a Alaior i a Sant Lluís. A la cercavila musical hi haurà enguany les bandes Old Dixieland Band, The Swing Crusaders Ensemble amb Àngela Furquet, Monkey Doo, Bumby Roof Band i McMurphy and the Busters, formacions algunes de les quals també tindran protagonisme durant la celebració del Menorca Lindy Exchange.

El festival de jazz ja té la mirada posada al 2018 quan celebraran la vintena edició.

stats