Cultura 07/02/2023

Menorca digitalitza en 3D el talaiot de Sant Agustí Vell per reforçar el patrimoni prehistòric

En alguns dels projectes s'han fet més de 3.000 fotografies, que posteriorment s'han processat en models d'alta qualitat

Iván Martín
2 min
Imatge del poblat talaiòtic de Sant Agustí Vell.

MAÓLa candidatura de Menorca Talaiòtica continua el procés de digitalització i avança cap a l'elaboració de fotogrametries i estudis 3D en sis monuments que formen part del llistat de béns patrimonials que podrien rebre pròximament la distinció de Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Així, l'empresa REM Experience ha entregat tota la documentació realitzada, entre la qual destaca la reproducció en 3D de l'emblemàtic talaiot nord de Sant Agustí Vell. Els nous continguts digitals s'utilitzaran per al foment de la conservació, investigació, catalogació, restauració i difusió d'aquest patrimoni històric de Menorca.

Aquest treball de documentació ha estat finançat amb fons europeus Next Generation, transferits des de l'Estat al Govern balear, i d'aquest al Consell de Menorca, que disposa de la competència de la gestió del patrimoni històric de l'illa. L'objectiu del projecte era aconseguir una rèplica digital al més fidel possible a la realitat. Per aquest motiu, durant el procés de digitalització, des de la captura fotogràfica fins a la producció de l'audiovisual, s'han duit a terme un seguit de metodologies que permeten assolir l'acabat foto realista que se cercava de cada un dels jaciments. En alguns dels projectes s'han fet més de 3.000 fotografies, que posteriorment s'han processat en models d'alta qualitat. El resultat final han estat uns models fotogramètrics d'entre 60 i 200 milions de polígons, segons el model.

El talaiot nord de Sant Agustí o de Ses Bigues de Mata és un dels talaiots que més interès ha suscitat al llarg de la història contemporània a causa de la monumentalitat de la seva cambra interna, inusual a Menorca. De planta circular i perfil troncocònic, va ser construït mitjançant filades de blocs de molta major grandària i regulars a la base respecte de la part superior. El seu interior va ser buidat en temps remots per a ús agropecuari, per la qual cosa no és possible determinar quina va ser la seva funció original. Tanmateix, per la seva morfologia i alguna de les estructures adjacents, s'interpreta com un edifici amb un marcat caràcter públic i simbòlic de la comunitat. Es troba al poblat prehistòric de Sant Agustí, inclòs en el Component 4 de Menorca Talaiòtica, on també es conserven altres estructures com ara cases, santuaris i zones de treball i emmagatzematge.

stats