Cultura 03/04/2019

Melcior Comes i Sebastià Alzamora, guardonats amb els premis Crítica Serra d'Or 2019

Els escriptors i col·laboradors de l'ARA Balears han rebut la distinció aquest matí a l'Espai Endesa de Barcelona

E. N.
3 min
Sebastià Alzamora

PalmaEls escriptors mallorquins i col·laboradors de l'ARA Balears Sebastià Alzamora i Melcior Comes han estat guardonats en la 53a edició dels premis Crítica Serra d'Or 2019 en un acte que ha tingut lloc a l'Espai Endesa de Barcelona i en què han participat, entre d'altres, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, el pare Josep Massot i Muntaner. 'La Netedat' (Proa), de Sebastià Alzamora, ha rebut el premi Crítica Serra d'Or de poesia, i 'Sobre la terra impura' (Proa), el premi Crítica Serra d'Or de novel·la. El jurat també ha premiat la mallorquina Aina Bestard en la categoria de literatura infantil i juvenil.

'La netedat' recull trenta poemes breus i un d'extens que l'escriptor llucmajorer ha escrit durant els darrers cinc anys. L'argument que travessa aquesta obra, tal com recull l'editorial, és el següent: “No podrem estar mai del tot nets perquè la buidor forma part de nosaltres, i de vegades la necessitem per viure. Però hi ha una netedat de l'esperit, del pensament i dels sentiments, una serenitat, una lucidesa, a la qual hem d'aspirar si no volem caure daltabaix”. L'artista Julio César Pérez firma la il·lustració del poemari.

Alzamora ha estat guardonat amb gairebé tots els grans premis de la literatura catalana al llarg de la seva prolífica carrera literària, que inclou més de trenta obres que han estat traduïdes a una desena de llengües. Amb el seu primer llibre, el poemari 'Rafel', va guanyar el premi Salvador Espriu (1993). El seguiren, d'entre altres, el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel de poesia, l'any 1997, per 'Apoteosi del cercle'; el Ciutat de Palma de narrativa (2002), per 'Sara i Jeremies'; els Jocs Florals de Barcelona (2003), amb 'El benestar'; el Josep Pla de narrativa (2005), amb 'La pell i la princesa', i el premi Sant Jordi de novel·la, l'any 2009, per 'Crim de sang'.

D'altra banda, 'Sobre la terra impura', que ha recollit el premi Crítica Serra d'Or de novel·la, retrata el rerefons dels anys més bulliciosos de la Transició a través de la història d'un escriptor mallorquí que viu a Barcelona i rep l'encàrrec d'escriure una biografia sobre la polèmica Dora Bonnín, que acaba de morir i deixa diversos dietaris íntims. Llegint aquests diaris, el protagonista descobreix un secret familiar profundament ocult d'una de les famílies més poderoses de Mallorca, d'antics falangistes, que es va enriquir fent sabates. Amb aquest argument, Comes s'endinsa en la manera com entenem el món i a nosaltres mateixos.

Comes va irrompre al món literari l'any 2003 amb 'L'aire i el món', que va ser premiada amb el Ciutat d'Elx. L'escriptor inquer també és autor d'obres com 'L'estupor que us espera' (premi Documenta 2004), 'El llibre dels plaers immensos' (premi Ciutat de Palma 2006), 'La batalla de Walter Stamm' (premi Josep Pla 2008) i 'Hotel Indira' (premi Sant Joan 2014).

A més, la mallorquina Aina Bestard ha estat premiada en la categoria de literatura infantil i juvenil i, en concret, en l'apartat de coneixements, per 'Naixements bestials' (Zahorí Books), un llibre que mostra les maneres de nàixer, créixer i viure d'algunes espècies que poblen el planeta.

El jurat dels premis Crítica Serra d’Or 2019, en l’apartat de literatura i assaig, ha estat format per Borja Bagunyà, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal i Pere Antoni Pons. En l’apartat de recerca l’han compost Jaume Aulet, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols, Joandomènec Ros i Francesc Vilanova. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Marta Monedero, Juan Carlos Olivares i Anna Pérez Pagès han constituït el jurat de teatre. El de literatura infantil i juvenil l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l'any 2018 sense que calgui que s'hagin presentat a concurs. Els premis Crítica Serra d'Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d'una serreta d'or, una insígnia de solapa, que representa la distinció que atorga la revista 'Serra d'Or'.

Reivindicació cultural catalana

El director de la revista 'Serra d'Or', Josep Massot i Muntaner, ha expressat preocupació per la situació política del país, amb "els exiliats i presos polítics" i "l'espasa de Dàmocles d'una repressió injustificada". Massot i Muntaner ha dit que la revista ha arribat a l'actualitat "a empentes i rodolons", i que són conscients del que representen "tants anys a favor" de la cultura catalana, "menyspreada" en temps de la dictadura franquista i "perseguida avui per alguns partits que presumeixen de democràcia i respecte a una Constitució arcaica".

El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha afirmat que les dificultats "any rere any es van multiplicant". "Les negres nuvolades que cobreixen la nostra cultura no s'han esvaït. Però no ens hem de descoratjar, la nostra societat té prou vigor per continuar endavant", ha dit Soler.

stats