Cultura 05/10/2020

La poeta Juana Dolores i l'escriptora Marta Sanz, protagonistes de la Fira del Llibre que inaugurarà Fanny Tur

La trobada, que començarà divendres i durarà fins dilluns, canvia de lloc i se celebrarà al pati de la Misericòrdia

Ara Balears
3 min
La bijuteria  I les expectatives

PalmaMalgrat les circumstàncies actuals, el Gremi de Llibreters té previst celebrar la 38a edició de la Fira del Llibre de Palma, que canvia de durada i de lloc de celebració. Serà els dies 9, 10, 11 i 12 d'octubre al pati de la Misericòrdia; un nou espai que permetrà adaptar el format a totes les mesures d'higiene i seguretat. L'horari serà d'11 a 14 hores i de 16.30 a 20 hores. L'escriptora Marta Sanz, la poeta -i polèmica- Juana Dolores, el traductor Antoni Clapés o els escriptors mallorquins Sebastià Perelló i Sebastià Alzamora són alguns dels plats forts de la programació del

En un escenari central es duran a terme activitats relacionades amb el món literari, dirigides a totes les edats.

La pregonera d'enguany serà la historiadora Fanny Tur, directora de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera. Llegirà, segons diu, un "homenatge al llibre com a transmissor de tots els sabers i fedatari de la història i de l'ànima humana. A més de ser també, el pregó, una crida a salvar les llibreries com a refugi i com a espais imprescindibles del paisatge humà i de les ciutats".

El mateix divendres, a les 19 hores, la cantautora Maria Jaume, de Lloret, farà una actuació amb la música del seu nou disc.

En aquesta edició hi participen 10 llibreries: Drac Màgic, Quart Creixent, Rata Corner, Espai Caramulls, Finis Africae, Embat, Univers del Còmic, Abacus, Ínsula Literària i Llibres Ramon Llull.

En l'edició 38 de la Fira del Llibre de Palma hi col·laboren el departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i la Fundació Mallorca Literària.

Programa

Per a dissabte dematí, s’ha programat a les 11 h un contacontes a càrrec d’Aina Zuazaga: Contes reciclats. Anuar i els estels. A les 12 h hi haurà la presentació del Calendari Folklòric de Mallorca en glosa, amb la participació d'Andreu Ramis, Miquel Sbert i l’associació Glosadors de Mallorca.

A les 13 h es presentarà Ecohéroes. 100 voces por la salud del planeta (RBA) de Carlos Fresneda, que estarà acompanyat per Guillem Ferrer (Educació per la vida) i Pedro Barbadillo.

A les 17 h, el gestor cultural Andreu Carles López presentarà el llibre El primer franquisme a Mallorca (Documenta Balear), de Manel Santana; i a les 17.30 h serà el torn de la publicació Llengua, terra, pàtria i nació (Documenta Balear), d’Antoni Mas, que va guanyar el Premi Mallorca Assaig 2019. El director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura, i el periodista i historiador Antoni Trobat s’encarregaran de la presentació.

A les 18 h hi ha programada una conversa sobre poesia amb Bel Granya (Síndria esberlada, Ed. Tanit, 2020) i Miquel Bezares (Mal Pas, AdiA Edicions, 2020), que conduirà Joan Tomàs Martínez. Després, a les 19 h hi haurà una conversa i recital amb Juana Dolores Romero (Bijuteria, premi Amadeu Oller 2020) i Bernat Mas.

Diumenge, el contaconces de les 11 h serà amb Víctor Uwagba, Contes i faules amb molt de ritme. A les 12 h es parlarà de traducció amb Antoni Clapés (El desert malva, de Nicole Brossard, Ed. Ll. Muntaner) i Dolors Udina (Espía de mi, de Sam Shepard, Ed. Quid pro Quo). Conduirà la conversa Laia Martínez.

A les 13 h Begoña Mendez i Josep Maria Nadal Suau presentaran Pequeñas mujeres rojas, de Marta Sanz (Anagrama).

Cap a les 16.30 h hi haurà un concert de rap en català amb TACE i amics. A les 17.30 h es presentarà el llibre Ficcions (Documenta Balear), de la col·lecció Teatre Principal de textos dramàtics, amb la presència de dos dels autors: Rafel Gallego i Marina Salas.

Antoni Janer (Mitologia per a profans, PAM, 2020) i Antònia Soler (Els mites grecs de les rondalles mallorquines, Ed. Documenta Balear, 2020) tindran una conversa sobre mites clàssics cap a les 18 h, que conduirà Pep Campillo. Després, a les 19 h, Antònia Vicens, acompanyada de Pau Vadell i Laia Malo, presentarà el seu darrer poemari: Pare, què feim amb la mare morta.

Dilluns, 12 d’octubre, serà el darrer dia de la Fira del Llibre. Hi haurà, també, un contacontes a les 11 h, aquesta vegada a càrrec de la companyia No Som 3, que oferiran l’espectacle Contes en Off. A les 12 h es presentarà el llibre El secret de na Fàtima, de Miquel Ferrà i Martorell (Editorial Ínsula Literària / Rapitbook), juntament amb David Roman Alcalde.

L’assaig serà el protagonista a les 12.30 h, quan Antoni Martí Monterde (Stefan Zweig i els suïcidis d'Europa, Ed. Lleonard Muntaner) conversarà amb Jesús Revellés sobre aquest gènere.

A les 17.30 h hi haurà un altre contacontes: Contes contats per na Catalina Contacontes, amb Caterina Valriu.

A les 18.30 h es donarà a conèixer el llibre de Maria Antònia Perelló Ocells de pas (Ed. Lleonard Muntaner). Presentarà la publicació la periodista Gina Garcies. Per acabar la Fira, a les 19 h hi haurà una conversa al voltant de les novel·les La mar rodona (Club Editor), de Sebastià Perelló, i Els reis del món (Proa), de Sebastià Alzamora. Moderarà la conversa Elisenda Farré.

stats