I SLAM POETRY INTERNACIONAL
Cultura 12/10/2013

Marçal Font: l''slammer' majúscul

Es Baluard acollí ahir el I Slam Poetry Internacional, un recital no convencional de poesia que no deixa ningú indiferent

Fàtima Riera
2 min
L'Aljub d'Es Baluard fou el quadrilàter perfecte per al I Slam Poetry Internacional.

Palma.Es Baluard acollí ahir el I Slam Poetry Internacional, un recital no convencional de poesia que no deixa ningú indiferent. Per qui no segueixi les darreres tendències en paraula recitada a Mallorca, un slam és ni més ni manco que un combat entre poetes, entre slammers , en el qual el públic fa de jurat i que es denomina a si mateix poesia posada en escena. Saiban i Mirko (França), James Miele (EUA), Selma Montana i Tobias Kunze (Alemanya), i Marçal Font Espí, Dante Alarido i Irene La Sen en foren els protagonistes. En total, vuit contrincants que es varen enfrontar en la seva pròpia llengua, i subtitulats perquè tothom pogués seguir el combat. Aquest "tothom" eren gent de totes les edats, intel·lectuals d'ahir, estudiants àvids, nous càntics i gent normal. Molta gent normal. Aquests s'excitaren divendres amb lletres que parlaven d'amor, de sexe, de família, de guerra. I d'un mateix. Sobretot, d'un mateix.

Començà la primera ronda, el primer round de poemes interpretats pels autors. Cada poema era una petita obra d'art que podia agradar més o manco. I per això, cinc persones escollides a l'atzar d'entre les 200 que hi havia entre el públic posaven nota a les paraules. I més que a les paraules, era al mode en què els seus autors les sentien i les interpretaven. Les notes, molt equilibrades. No hi havia clar vencedor.

Per això es va haver de precipitar l'arribada del segon round . I els slammers van sortir amb les seves millors gales, les seves millors armes: els seus poemes més secrets. Sentírem el català, l'anglès, l'alemany, el castellà i el francès. I quan vàrem perdre el fil dels subtítols, aquests no varen ser necessaris. I és que la declinació dels poetes es feia comprensible fos quina fos la llengua d'origen.

Però arribà el final, i d'entre tots, s'aixecà vencedor: Marçal Font Espí, el de Badalona, amb el seu HUIR , una petita obra mestra interpretada de manera que aconseguí que l'Aljub sencer fos un clam. Marçal Font, el trobador d'ahir, l'slammer d'avui, es va endur el cinturó.

El col·lectiu Poetry Slam Mallorca, mestres de cerimònies del festival Live on Març i dinamitzadors la de paraula recitada a l'illa, n'han estat els organitzadors, amb el suport d'Es Baluard. Aquest col·lectiu, un projecte cultural basat en l'escena i l'oralitat celebren poetry slam a Mallorca des del 2008. I per qui els vulgui seguir la pista, els poden trobar el segon dimecres de cada mes al Bluesville de Ciutat. És, sens dubte, un espectacle totalment recomanable.

stats