'Mank' lidera les nominacions més repartides i diverses dels Oscars

El film de David Fincher suma deu candidatures i 'Minari', 'Nomadland', 'Sound of metal', 'El pare' i 'El juicio de los 7 de Chicago' n'obtenen sis

4 min
Gary Oldman a 'Mank'

BarcelonaMank és la favorita de la pròxima edició dels Oscars gràcies a les 10 nominacions que ha obtingut als premis de l'Acadèmia de Hollywood. La pel·lícula de David Fincher sobre el guionista de Ciutadà Kane surt destacada així per davant de Nomadland, Minari, El pare, Sound of metal, Judas and the black messiah i El juicio de los 7 de Chicago, que empaten a sis candidatures. Les nominacions que han anunciat aquest dilluns des de Londres Nick Jonas i Priyanka Chopra Jonas han destacat per la seva diversitat, amb molta presència asiàtica gràcies a Minari i una gran representació d'intèrprets negres a pel·lícules com La madre del blues, One night in Miami i Judas and the black messiah. També hi ha, per primera vegada als Oscars, dues directores nominades: Chloé Zhao per Nomadland i Emerald Fennell per Una joven prometedora.

Mank i el seu retrat sobre l'era daurada de Hollywood ha fet realitat els pronòstics que des de la seva estrena l'assenyalaven com la pel·lícula més oscaritzable de la temporada. El film està nominat a millor pel·lícula, direcció, actor protagonista (Gary Oldman), actriu secundària (Amanda Seyfried), música, vestuari, so, maquillatge i perruqueria, direcció artística i fotografia. Tanmateix, no és un bon senyal de cara al seu possible triomf que no estigui nominat a millor guió original: en la història dels premis, només vuit pel·lícules han guanyat l'Oscar a millor film sense estar nominades en les categories de guió. Aquesta circumstància augmenta les possibilitat de les dues rivals més clares de Mank, Nomadland i Minari, que sí que estan nominades a millor pel·lícula, direcció i guió. Així que, guanyi qui guanyi, els pròxims Oscars poden ser històrics per la primera victòria d'una plataforma streaming (Netflix, per Mank), la segona d'una directora (Zhao per Nomadland) i la segona consecutiva d'una pel·lícula parlada en coreà (Minari).

El danès Thomas Vinterberg ha donat la sorpresa en la categoria de millor director aconseguint la nominació per Otra ronda, que també està nominada a millor pel·lícula internacional. Sorpresa relativa, perquè la branca de direcció de l'Acadèmia que tria els nominats de la categoria porta uns anys nominant directors de films de parla no anglesa com Bong Joon-ho per Paràsits o Pawel Pawlikowski per Cold war. Qui s'ha quedat fora de la categoria és Aaron Sorkin, una absència que posa molt difícil a El juicio de los 7 de Chicago guanyar l'Oscar a millor pel·lícula. Pixar mostra el seu domini en la categoria de pel·lícula d'animació amb dos títols nominats, Onward i Soul, que també suma una nominació per al so i una per la música de Jon Batiste, Trent Reznor i Atticus Ross, els dos últims també nominats per la banda sonora de Mank. I el documental Collective ha repetit la fita que va aconseguir Honeyland l'any passat: estar nominat alhora a millor film internacional i a millor documental.

Intèrprets per a tots els colors

En les categories interpretatives, diverses curiositats: Anthony Hopkins suma la seva sisena nominació a l'Oscar per El pare i es converteix als 83 anys en el nominat a millor actor protagonista de més edat de la història dels premis, i supera així el Henry Fonda d'A l'estany daurat, nominat als 76 anys. Chadwick Boseman ha aconseguit una nominació pòstuma per La madre del blues i Glenn Close ha sumat la seva vuitena nominació per Hillbilly, una elegía rural, que la converteix en l'actriu més nominada a l'Oscar sense haver-lo guanyat mai i lluita pel rècord absolut amb Peter O'Toole, que va encadenar vuit nominacions sense premi. Sorprèn la nominació a millors actors secundaris de Daniel Kaluuya i LaKeith Stanfield, que són els dos intèrprets principals de la pel·lícula sobre el moviment dels Black Panther Judas and the black messiah. La nominació de Kaluuya i Stanfield s'afegeix a les d'altres intèrprets negres com Boseman i Viola Davis per La madre del blues i Leslie Odom Jr per One night in Miami i confirmen la gran diversitat d'unes nominacions que també inclouen un intèrpret afroasiàtic (Steven Yeun), un asiàtic (Youn Yuh-jung), tots dos nominats per Minari, i el quart actor musulmà nominat als Oscars –després d'Omar Sharif, Shohreh Aghdashloo i Mahershala Ali–, Riz Ahmed per Sound of metal, que amb les seves sis nominacions (inclosa la de millor pel·lícula) és la pel·lícula sorpresa de les nominacions.

Les nominacions dels Oscars de la pandèmia reflecteixen l'excepcionalitat d'un any en què la majoria de nominades no s'han estrenat en cinemes i en què, gràcies a l'excepció que ha fet l'Acadèmia per admetre estrenes online, s'han batut tots els rècords pel que fa a nominacions de plataformes streaming: Netflix suma 35 nominacions que inclouen les 10 candidatures de Mank però també de títols com La madre del blues o El juicio de los 7 de Chicago, i Amazon acumula 12 nominacions que inclouen les sis de Sound of metal, dos de la seqüela de Borat i tres de One night in Miami. Però el segon estudi amb més nominacions és Disney, tot i que les seves 15 candidatures inclouen les tres nominacions de Soul, estrenada directament a la plataforma Disney+.

Entre els oblidats pels acadèmics destaca el thriller polític The mauritanian, sense cap nominació, però també Pedro Almodóvar, que aspirava a la seva cinquena nominació pel curt La voz humana. L'Acadèmia dels Oscars ha aprofitat l'anunci de les nominacions per informar que la cerimònia del Oscars, que se celebrarà el 25 d'abril, tindrà dues seus. Però no serà en dues ciutats diferents com als Globus d'Or, sinó a la mateixa, Los Angeles: la gala se celebrarà entre l'habitual Dolby Theatre de Hollywood i el hub de ferrocarrils de Union Station, una estació construïda el 1939 i escenari icònic de pel·lícules com Blade runner. No serà, tanmateix, la primera vegada que els Oscars se celebren en dues seus, ja que durant els anys 50 van celebrar-se diverses gales amb doble seu a Los Angeles i Nova York. Els responsables de la gala seran el director Steven Soderbergh i la productora Stacey Sher.

stats