Cultura 12/04/2023

Manacor inaugura les setmanes amb més llibres

El mes d'abril arriba carregat de propostes literàries, des de presentacions a setmanes del llibre que se celebren arreu de l'Arxipèlag. Aquí en tens l'agenda

Cati Moyà
4 min
Les tradicionals paradetes de Sant Jordi tornaran a omplir els carrers de llibres

PalmaLa Setmana del Llibre de Manacor, que es durà a terme entre dia 18 i dia 26 d'abril, és una de les nombroses propostes vinculades amb la literatura que tindran lloc durant les pròximes setmanes arreu de les Illes Balears. El batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat de Cultura, Mateu Marcé, i el director de les biblioteques de Manacor, Antoni Ferrer, han presentat aques dimecres dematí el programa d'activitats d'aquest esdeveniment, que té com a acte central el dia de Sant Jordi, però que inclou moltes altres propostes, com les rutes dramatitzades a partir de l'obra de Maria Antònia Oliver. En el marc de la Setmana del Llibre de Manacor s'ha programat un homenatge a l'escriptora manacorina i Filla Il·lustre del municipi que consistirà a donar a conèixer els personatges més importants de la seva literatura. Serà a través d'una sèrie de rutes que es representaran durant el matí de dia 22 d'abril. Aquest mateix dia, la zona enjardinada del Museu de Manacor es convertirà en un bosc d'històries entre les 16 i les 20 h.

Ara bé, l'agenda cultural dels pròxims dies té un bon grapat de propostes protagonitzades pels llibres. Són aquestes:

Premis Cavall Verd

Aquest cap de setmana se celebra l’acte de lliurament dels premis Cavall Verd, uns guardons atorgats per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i que distingeixen la millor traducció poètica en català de l’any anterior, amb el Premi Rafel Jaume, i el millor llibre de poesia en català de l’any anterior, amb el Premi Josep M. Llompart. 

L’edició d’enguany serà en homenatge a la bibliotecària, arxivera i escriptora Maria Verger i Ventayol, nascuda a Alcúdia l’any 1892, i per això els actes es duran a terme entre Palma i Alcúdia. Divendres dia 14 d’abril hi haurà una actuacio poètica a l’Intergalàctic Bar de Palma, a partir de les 20 h. Per a dissabte dia 15 d’abril s’ha convocat una taula rodona entorn de la figura de Maria Verger i Ventayol a la Biblioteca de Can Torró i una ruta literària amb lectura de poemes. L’acte de lliurament de la quarantena edició dels premis se celebrarà a les 14.30 h al restaurant Ca’n Pantina d’Alcúdia. Per a més informació, el programa complet es troba aquí.

Presentacions de llibres

Les setmanes prèvies a Sant Jordi són també setmanes farcides de presentacions. 

Aquest mateix divendres, dia 14 d’abril, es presentarà el llibre infantil Ciutadella Vella per a infants al pati de Can Saura de Ciutadella. Serà a les 18.30 h a càrrec de Majo León, Gemma Contreras i Fina Salord. 

Dimecres dia 19 d’abril tindrà lloc la presentació de Patrimoni i cultura matemàtica a les Illes Balears. Quines matemàtiques trobam a Marratxí? Serà a les 19.30 h al Museu del Fang de sa Cabaneta i anirà a càrrec de l’autor, Pep Lluís Pol. Es tracta d’un acte organitzat per l’Obra Cultural Balear. 

Dijous 20 d’abril es presenta la reedició de La reina dels embulls d’Aina Zuazaga (Viatge al món de n’Aina) a la llibreria Drac Màgic de Palma, una nova versió feta amb la il·lustradora Marina Zapata. 

La presentació del llibre Epidèmies. Històries de Sant Jordi, a càrrec de la seva autora, Fanny Tur, serà divendres dia 21 d’abril a les 20 h a la Biblioteca de Sant Jordi de ses Salines. 

Dijous 27 d’abril serà el torn de Bibi Andersson murió ayer de Carlota Vicens i Bartomeu Seguí, un llibre fet a partir de versos i imatges que condensen un singular homenatge al setè art. La presentació serà a les 19 h a la llibreria Rata Corner de Palma i a càrrec de Gabriel Janer Manila. 

Club de lectura feminista a Inca

L’Ajuntament d’Inca posa en marxa la segona edició del club de lectura feminista. Amb la col·laboració de Siracusa Cultural s’han programat sis sessions, la primera de les quals tindrà lloc dimecres dia 19 d’abril a la Biblioteca Municipal d’Inca i se centrarà en el llibre Maternidades Subversivas de Maria Llopis. La següent sessió serà dia 3 de maig a la llibreria Espirafocs i la conversa girarà al voltant de l’obra Els homes m’expliquen coses de Rebecca Solnit. Aquí podeu consultar la resta de la programació.

Sant Jordi

El fet que dia 23 d’abril sigui en diumenge ha fet que enguany alguns municipis hagin decidit avançar les activitats relacionades amb Sant Jordi. És el cas d’Inca, on el dia del llibre se celebrarà divendres dia 21: durant tota la jornada hi haurà paradetes de les llibreries inqueres a la plaça d’Espanya del municipi. 

A Marratxí, a més de les activitats convocades pera dia 23 a la plaça davant la Biblioteca de Pòrtol, entre les quals s’inclou un taller de roses i punts de llibres durant tot el matí, dissabte dia 22 hi haurà llegendes dramatitzades a càrrec de Gaspar Valero, amb sortida a la plaça de l’església del Pla de na Tesa a les 11 h. 

A Ciutadella hi haurà paradetes de llibres durant tot el cap de setmana. S’ubicaran a la plaça del Born entre les 10 i les 20 h, tant dissabte com diumenge. Tant abans com després del 23 d’abril, però, s’han convocat més d’una dotzena d’activitats vinculades amb el dia del llibre que es poden consultar a la pàgina web de l’ajuntament.

A Manacor, el dia del llibre se celebrarà al Claustre de Manacor des de les 9 h i fins les 20 h amb parades de llibreries i altres entitats. Als voltants del claustre s'hi podrà trobar la ludoteca de jardí i carrer Tots jugam al carrer, entre altres propostes que inclouen una nova edició de la Marató de Contes que arrancarà a les 17 h.

A Palma, les 29 llibreries agremiades sortiran al carrer diumenge dia 23 d’abril amb un recorregut que, enguany, tindrà una variació respecte d'altres anys. A causa de les obres de la plaça d’Espanya s’han reubicat algunes llibreries, que passaran a tenir la parada a la Rambla, on les parades de floristes restaran obertes tot el dia. 

Fira del Llibre

A l’horitzó literari s’hi troba també la Fira del Llibre de Palma, que arribarà enguany a la seva edició número 41. Tindrà lloc al passeig del Born i es durà a terme entre els dies 26 de maig i 4 de juny. 

stats