Literatura
Cultura 13/03/2023

Mallorca, vista des de la mirada de les dones viatgeres

La Fundació Mallorca Literària presenta les Rutes WoW, que es faran entre dia 18 de març i dia 18 de novembre, per descobrir l'illa des de perspectives literàries

3 min
Else Seeger i el seu marit a Pollença, principi del segle XX (foto de Guillem Bestard).

PalmaCom veia la societat mallorquina l’escriptora i viatgera britànica Mary Stuart Boyd, que va ser a Mallorca a principis del s. XX? La Fundació Mallorca Literària ha presentat aquest dilluns la nova programació anual de Rutes WoW, que enguany se centrarà en les cròniques de viatges; els assistents descobriran Mallorca a través de la mirada literària d'autores com George Sand, Margaret d'Este, Gertrude Stein, Antònia Vicens, Montserrat Roig o Mary Stuart Boyd. Aquest dissabte, 18 de març, es farà la primera ruta, dedicada a George Sand, a Valldemossa. La farà Joan Carles Palos. En total, s'han preparat 14 rutes entre dia 18 de març i 18 de novembre. A cada ruta hi caben una trentena de persones, i el preu és de 5 euros (s'ha de reservar prèviament).

Les rutes es faran a diferents indrets, des de Ciutat, passant per Binissalem, Búger i Pollença, a més de llocs turistitzats com Mondragó, Cala Ratjada, Cala d'Or i Magaluf.

A partir del llibre de Jaume-Bernat Adrover

La ruta preparada per dia primer d'abril la farà Jaume-Bernat Adrover, autor del llibre que ha servit d'inspiració per a aquesta edició de les Rutes WoW, Dones viatgeres a Mallorca (segles XIX-XX). Adrover guiarà un itinerari per Palma dedicat a les primeres dones que es van aventurar a descobrir l'illa, entre les quals hi ha Margaret d'Este, Ada Harrison o Hètène Choussat.

L'autor ha explicat que viatjar per plaer no era habitual fins que no arribà el s. XIX, i menys encara entre les dones, que emprengueren aquestes primeres expedicions quasi sempre acompanyades dels seus marits o amb amigues. Aquestes pioneres especialitzades en literatura de viatges van escriure diaris i impressions dels recorreguts per Mallorca. Segons Adrover, algunes estaven fascinades per la cuina, els paisatges... "Fugien de la ciutat i cercaven el que és genuí", diu, i van fotografiar l'illa, els seus racons i el seu folklore, com en el cas de R. N. King, que acompanyava la seva filla Margaret d'Este. En el mític A Mallorca amb una càmera (1906) capturen, en paraula i imatge, una vida a l'illa que estava a punt de desaparèixer.

De fet, segons ha comentat la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, aquestes rutes serviran per posar nom a dones que, com George Sand, van trepitjar Mallorca i en van escriure les seves impressions. És cert, però, que, gràcies a Sand, l'illa va deixar de ser un lloc desconegut. Aquestes dones varen ser les primeres viatgeres que van donar a conèixer l'illa al món occidental, que va esdevenir tot un descobriment.

Aurore Dupin va decidir vestir-se d'home i emprar un pseudònim masculí per publicar, fins i tot per a la seva correspondència. La seva obra Un Hiver à Majorque (1841) és un llibre de pensament crític i romàntic, tibant no poques vegades, i en l'observació d'una estrangera il·lustrada.

En memòria de dos autors

Castells ha destacat dues rutes que es faran en memòria de dos autors que han mort aquests darrers mesos: Llorenç Soldevila i Josep Maria Espinàs. La primera serà dia 15 d'abril, en què es descobrirà la Palma literària que va cartografiar Llorenç Soldevila. Guiarà aquesta ruta pel centre històric de Ciutat Tomàs Vibot.

D'Espinàs a Robines és el títol de la ruta dedicada a Josep Maria Espinàs, que es farà a Binissalem amb Joan Carles Palos com a guia. A més, també es farà una visita a la Casa Llorenç Villalonga. L'escriptor Espinàs va fer un itinerari per la Mallorca d'interior: era l'estiu de 2004, quan el turisme encara no havia arribat als indrets més llunyans de la costa de l'illa. Serà dia 7 de maig.

Josep Pla

Amb Josep Pla es pot viatjar per molts llocs del món, però a vegades no fa falta anar gaire lluny. De fet, les Rutes WoW n'inclouen dues que es faran des de la seva mirada a Mallorca, tot i que l'escriptor va visitar totes les illes. La primera serà dia 20 de maig, titulada Palma: una prodigiosa meravella de colors esvaïts.

Dia 23 de setembre es farà la ruta per la serra de Tramuntana, per veure aquell paisatge que va fer badar la boca a l'escriptor empordanès, que va escriure: "És un paisatge que no té res de particular: té, però, una efusió que es projecta a raig sobre els sentits i els exalta d'una manera vivíssima. És un paisatge normalíssim, però misteriosament sensual".

Jaume-Bernat Adrover, Joana Abrines, Bel Busquets, Carme Castells i Lluís Segura.
stats