Cultura 20/12/2020

Magdalena Rigo, Pedro Comas i Fèlix Grases, entre les medalles d'Honor i Gratitud del Consell de Mallorca

La institució insular ha celebrat l'acte central de la Diada en un teatre Principal de Palma sense públic

Ara Balears
3 min
Premis, Honors i Distincions 2020 del Consell de Mallorca

PalmaEl Consell de Mallorca ha entregat aquest diumenge vespre els premis, honors i distincions 2020 en l'acte central de la Diada de Mallorca, en una cerimònia que ha tingut lloc al teatre Principal de Palma sense públic assistent. Les medalles d'Honor i Gratitud s'han atorgat a l'Associació de Banda de Música de Felanitx, que ha complit enguany 200 anys d'història; al doctor en Ciències de la UIB Fèlix Grases i Freixedas; a Magdalena Rigo Lliteras, que l'any 1981 es va convertir en la primera bombera de l'Estat i d'Europa; a la merceria Ca n'Àngela per oferir els serveis a la ciutadania des del 1685; a Pedro Comas Barceló per la seva trajectòria com a director durant 30 anys del diari Última Hora, i al policia local de Pollença Rafel Covas per la seva labor amb menors d'edat.

María José Varela, una de les pioneres de la lluita feminista de Mallorca i des de l'any 1996 militant del Lobby de Dones, ha estat reconeguda com a Filla Adoptiva. Per altra banda, els premis Jaume II han estat atorgats a les agrupacions de Protecció Civil de Mallorca, a l'associació Art Palma Mallorca, al Col·legi de Treballadors Socials i al Tercer Sector Social, a les Cooperatives Agroalimentàries de Mallorca, i als ciclistes Enric Mas Nicolau i Mavi García Cañellas.

La institució insular ha destacat que els guardonats han estat tretze persones i entitats que han destacat per la seva trajectòria vital i de servei a la societat. "Els premiats són personalitats que han marcat aquest 2020 dins el món de la ciència, l'esport, la cultura i el voluntariat", ha exposat el Consell.

Discurs de la presidenta del Consell

Catalina Cladera ha enaltit la trajectòria d'aquestes persones i ha qualificat el seu esforç i dedicació d'un exemple de superació per a tota la societat, que es troba en una "situació preocupant" davant l'augment de contagis. La presidenta ha assenyalat que "els premiats representen la Mallorca decidida i treballadora que vol continuar endavant; la Mallorca que es veu representada a si mateixa en els valors que avui honoram i distingim; són l'exemple que ens encoratja a fer front a l'adversitat".

Cladera ha insistit que en la situació actual és necessari que tots "actuem amb responsabilitat" perquè "toca salvar vides, i per tant, hem de celebrar Nadal amb intimitat, molta protecció i seguretat". En aquest sentit, la presidenta ha apel·lat a "la disciplina, el millor de cadascú i el coratge de tots" per poder "tombar la corba" de contagis. A més, ha recordat les més de 400 persones que a Mallorca ja han perdut la vida a causa de la pandèmia des del passat mes de març.

De la mateixa manera, Cladera ha subratllat que per poder superar els efectes econòmics de la pandèmia es necessiten polítiques que estimulin els sectors essencials, com ara el primari, el del comerç i la restauració, a més de reforçar la destinació turística de Mallorca com un lloc segur. El reforç del sector cultural, ha dit la presidenta del Consell, "com a dret de la ciutadania i un element clau de cohesió social", i de les polítiques de respecte del mediambiental, treballant en la reducció de la generació de residus, han estat dos dels eixos de la política de la institució insular per a l'any 2021.

Cladera ha acabat la intervenció lloant la "Mallorca solidària i diversa, oberta i plural, que progressa sense deixar ningú enrere", i apel·lant a l'esperit "de superació i entrega" per guanyar "un futur pròsper, igualitari i ple d'oportunitats per a tota la societat".

L'acte, que ha conclòs amb la interpretació de l'himne de Mallorca, La Balanguera, ha estat presentat per Rosa Serra i ha inclòs l'espectacle de dansa Anatomia de la Por. A la gala hi han assistit, a més de la presidenta del Consell, Catalina Cladera, la presidenta del Govern, Francina Armengol; el president del Parlament, Vicenç Thomàs; la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo; el comandant General de les Balears, Fernando García Blázquez, i els batles i batlesses de Palma, Felanitx, Son Servera, Pollença i Algaida.

stats