Exposicions
Cultura 20/02/2023

Madrid acollirà l'exposició 'Patent de Cors', de Daniel G. Andújar, produïda per Es Baluard

La mostra es podrà veure a partir del 24 de febrer i fins dia 28 de maig al Museu Nacional d'Antropologia de la capital espanyola

2 min
La peça de Daniel García Andújar, 'Juguete de los hados [Empesos pel destí], 2022'.

PalmaEl Museu Nacional d'Antropologia de Madrid acollirà l’exposició Patent de Cors de Daniel García Andújar (Almoradí, Alacant, 1966), produïda per Es Baluard. Segons han informat des del museu, es tracta de la primera itinerància d'un projecte "amb materials i obres inèdites fruit d'una recerca site specific que l'artista ha fet al voltant de la Mediterrània". La mostra de Madrid, coorganitzada amb el Ministeri de Cultura, s'inaugurarà el pròxim divendres, 24 de febrer, a les 19 hores; es podrà visitar fins al 28 de maig de 2023.

El projecte mostra un recull de peces que reflexionen sobre les múltiples capes i facetes que engloba la Mediterrània, amb especial atenció als conflictes que ha viscut al llarg de la seva història. La distribució s'haurà d'adaptar al nou espai. Està comissariat per Imma Prieto, la directora d'Es Baluard.

Mitjançant instal·lacions de vídeo, fotografies, retalls de diaris de la Guerra Civil de França i Algèria, mapes i una peça sonora, l’artista repensa el Mare Nostrum, en revisa la història i dona veu a vides expulsades i esborrades.

Qui era Deseado Mercadal?

Patent de Cors té una part important dedicada a la investigació sobre el personatge de Deseado Mercadal (Maó, 1911 - Maó, 2000). Fou escriptor, periodista i músic, i va formar part de la resistència de Menorca durant la Guerra Civil. A més, dirigí el diari socialista Justicia Social. Durant la seva fugida del règim franquista va ser internat en camps de concentració, al nord d’Àfrica i al sud de França. No va ser fins el 1948 que va tornar des d’Algèria a l'estat espanyol com a bandejat, fins que se li va permetre, el 1965, tornar a la seva Menorca natal. "Per a la mostra, s’ha editat la publicació visual més completa fins ara sobre la presència dels presos republicans a camps de concentració de la costa mediterrània", expliquen des del museu.

"El projecte dona visibilitat a l’herència històrica que ens acompanya i ens distingeix, a aquesta violència gratuïta amb què gestionam els conflictes i, sobretot, denuncia el nepotisme amb què establim una relació que ja parteix d’una condició desigual", descriuen. Des d’aquests preceptes, per tant, s’apel·la a la "manca de veracitat històrica" i, sobretot, a la "monstruositat amb què l’ésser humà es relaciona amb si mateix".

stats