Es Baluard
Cultura 14/09/2022

'Patent de Cors' du els conflictes de la Mediterrània al museu Es Baluard

L'exposició de l'artista Daniel García Andújar s'inaugura aquest dijous i es podrà visitar fins al 22 de gener

ARA Balears
2 min
Presentació de l'obra 'Patent de Cors'

PalmaEs Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma ha presentat aquest dimecres l'exposició Patent de Cors de Daniel García Andújar. Un recull de peces que reflexionen sobre les múltiples capes i facetes que engloba la Mediterrània, amb especial atenció als conflictes que ha viscut al llarg de la seva història, també i sobretot els contemporanis. La mostra s'inaugura demà (dijous 15 de setembre a les 19 hores) i es mantindrà oberta a l'espai B d'Es Baluard fins al 22 de gener de 2023.

Segons ha detallat el museu, aquesta sèrie d'obres de García Andújar pretenen plasmar la realitat que es viu a la mar Mediterrània com a escenari de viatges, migracions i diàspores, un lloc de trànsit lligat a la història des dels seus conflictes a cementeri de vides silenciades. Mitjançant llenguatges i recursos diversos –instal·lacions de vídeo, fotografies, retalls de diaris de la Guerra Civil de França i Algèria, mapes i una peça sonora–, l’artista repensa el Mare Nostrum, en revisa la història i dona veu a vides expulsades i esborrades.

Daniel García Andújar ha recordat l'arribada massiva de pasteres del cap de setmana passat i ha assegurat que és realment d'això del que parla la seva obra. "És una visió retrospectiva sobre la pròpia història, a més d'altres contextos socials i polítics. Les històries que envolten la Mediterrània sempre són d'anada i tornada, això no es pot obviar", ha explicat l'artista.

En aquest sentit, Imma Prieto, directora d’Es Baluard i comissària de l’exposició, ha remarcat que "la violència ha estat sempre una part consubstancial de les relacions que hem establert amb altres pobles i comunitats diferents de la nostra. Reflexionar sobre l'expulsió ens porta a l'acció de treure cap a fora, però en aquest gest identitari, i apel·lam a la identitat del que expulsa, s'hi amaga alguna cosa més profunda que té a veure amb la voluntat de fer desaparèixer l'altre, no només del territori que es considera propi, sinó de la vida".

Així, Patent de Cors de Daniel García Andújar ofereix una visió oblidada de l’herència històrica que s'ha viscut des de fa molts d'anys a la Mediterrània i dona visibilitat a "la violència gratuïta amb què gestionam els conflictes i, sobretot, denuncia el nepotisme amb què establim una relació que ja parteix d’una condició desigual".

stats