Cultura
Cultura 06/01/2023

Les LOMLOE, el cas Cursach i la diversitat sexual, protagonistes de l'Adoració dels Reis d'Orient

Les botifarres de l'elenc d'actors, provinents de la societat civil i la política, obtenen mamballetes i rialles del públic assistent a ses Voltes

2 min
Elenc d'actors participants a la representació de l'Adoració dels Reis d'Orient.

PalmaLes botifarres, o aportacions improvisades dels actors sobre temes d'actualitat, han fet que el públic assistent a l'Adoració dels Reis d'Orient esclafís amb mamballetes i rialles aquest divendres migdia a les Voltes, a Palma. Una trentena d'actors, majoritàriament provinents de la societat civil i de la política, s'han enginyat per inserir dins els seus textos qüestions que aquests darrers mesos han creat controvèrsia en la societat de les Illes Balears. Les botifarres han fet referència a les protestes que ha generat la reforma educativa, el cas Curscah o la massificació turística. Alguns dels actors també han aprofitat la seva actuació per fer una defensa de la diversitat afectiva i sexual, i combatre tot tipus de violència. "Així, s'han sentit expressions com "anam més de cap que un professor de Secundària", "els pitjors dies del gran Cursach i les profecies dels policies", "el rei emèrit espanyol i Cursach absolt".

Els retrets entre els representants del món de la política també han estat a l'ordre del dia. Així, el regidor del PSOE del districte de Llevant, Daniel Oliveira, en el paper del Doctor de la Llei, ha etzibat que "ningú no coneix els candidats del PP a Palma". Al seu torn, Lourdes Roca, presidenta de les Noves Generacions del PP, qui interpretava el Rei Gaspar, ha dit que tot és "brutor, rates i asfalt al bosc de Bellver", en relació amb la nova pavimentació amb asfalt que d'un dels caminals de la zona verda.

A part de la gestió municipal, també hi ha hagut altres retrets de caire més ideològic, com el de Xisca Mir, en el paper de General, qui ha dit "passeig sa senyera per tot i tanmateix no m'accepten".

El periodista d'IB3, Josep Salmeron, interpretant el Secretari, ha fet un al·legat a favor de la diversitat sexual: "Diversitat, maleïda societat! Tu, boiera; tu, marica, sortiu de l'armari!", i la gent ha respost amb aplaudiments.

Una de les anècdotes del dia ha estat quan el regidor de Justícia Social, Alberto Jarabo, ha fet referència a la confrontació entre les seleccions espanyola i marroquina arran del seu enfrontament en el Mundial de Qatar. D'entre el públic, qualcú ha cridat "ja fa estona que ha passat, això". "Us malaesc amb pandèmies, guerres i turistes i més turistes", ha cridat Jarabo en el seu paper de Dimoni.

El diputat de Ciutadans Marc Pérez Ribas, s'ha definit com a "pastor liberal, partidari de la col·laboració públicoprivada", i ha fet una crida perquè els joves accedesquin a l'habitatge en condicions. "Basta ja de castigar els nostres joves", ha cridat.

L'Adoració dels tres Reis d'Orient, basat en el text de Llorenç Moyà Gilabert de la Portella, enguany ha arribat a l'edició 38. El rei Herodes l'ha interpretat una dona, la mestra i actriu Maria Magdalena Pons, cosa que no succeïa d'ençà de l'any 2008. De la direcció se n'han cuidat Bernat Pujol i Mateu Fiol.

stats