Cultura 10/06/2019

Ken Loach rebrà a Palma el premi Masters of Cinema de l'Atlàntida Film Fest

El festival de cinema en línia de Filmin mostrarà més de cent títols, la meitat dels quals són estrenes absolutes a Espanya

E. Navarro
4 min
Imatge de la presentació del festival, aquest matí a Can Oleo

PalmaTorna l'Atlàntida Film Fest, el festival de cinema online de Filmin, amb un programa més ambiciós que mai. El Festival arriba a la novena edició i posarà a l'abast del públic 110 pel·lícules en línia, que es podran veure a preus simbòlics durant el mes de juliol. De tots els films, 44 són estrenes absolutes a Espanya (un 15% més que l'edició anterior); la meitat de l'oferta són òperes primes i el 50% són dirigides per dones. "No és una paritat cercada, sinó que s'ha donat així per qualitat de les produccions", va explicar Jaume Ripoll, cofundador de Filmin i director de l'Atlàntida, durant la presentació del festival, que va tenir lloc aquest diumenge a Palma.

La capital mallorquina acollirà per quart any consecutiu l'edició física del festival, que es du a terme de l'1 al 7 de juliol. Ripoll ha explicat que l'Atlàntida manté la filosofia amb què va néixer: donar a conèixer pel·lícules internacionals que no tenen cabuda a la majoria de sales de cinema, reflexionar sobre Europa i donar prestigi a internet. Enguany, s'ha augmentat un 40% el pressupost del festival.

Ken Loach, Masters of Cinema 2019

Ken Loach apadrinarà la novena edició de l'Atlàntida Film Fest. El director britànic, que acaba d'estrenar la seva darrera pel·lícula a Canes, recollirà a Palma el premi Masters of Cinema, que s'entrega cada any en el certamen, i presentarà una projecció especial de la seva primera pel·lícula remasteritzada, 'Kes'. Loach rebrà el premi de la mà del director Fernando León de Aranoa a la gala inaugural, que serà al castell de Bellver de Palma el 2 de juliol. En les edicions anteriors, els guardonats varen ser Guy Hamilton, Vanessa Redgrave i Roland Joffé.

D'entre l'abundant programació, hi ha títols com 'Only You' (Regne Unit, 2018), dirigida per Harry Wootliff i protagonitzada per la catalana Laia Costa. La pel·lícula, que s'estrena a Anglaterra i a Filmin al mateix temps, proposa una reflexió sobre les dificultat d'una parella jove en els seus intents de concebre un fill. També hi destaca el thriller polític 'Sons of Denmark' (Dinamarca, 2019); 'Savovi' (Serbia, 2019), un drama que brota de les ferides encara obertes de la guerra dels Balcans; el retrat d'una ciutat ferida que fa 'Hellhole' (Bèlgica i Holanda, 2019); i Brecht, un biopic sobre l'escriptor Bertold Brecht dirigit per Heinrich Breloer. Totes són estrenes absolutes a Espanya.

D'entre els documentals que es varen donar a conèixer diumenge, hi ha 'The feminister' (Suècia, 2018), que gira al voltant de la figura de Margot Qallstörm, una de les primeres polítiques a dur a terme una política exterior feminista. També 'Idrissa' (Espanya, 2018), dels directors de 'Ciutat morta', Xavier Artigas i Xapo Ortega, una investigació de la mort del guineà Idrissa Diallo en un CIE de Barcelona.

Aquestes propostes se sumen a les que ja es varen anunciar al març, com 'J'veux du soleil!' (França, 2019), una road-movie dirigida per Gilles Perret i François Ruffin que aborda la França de les Armilles Grogues. I 'Cold case Hammarskjöld' (Dinamarca, Suècia Noruega i Bèlgica, 2019), de Mads Brugger, que se centra en la misteriosa mort del secretari general de l'ONU, Dag Hammarskjöld, l'avió en el qual viatjava es va estavellar en circumstàncies estranyes.

Mallorca Premieres

L'Atlàntida Film estrena enguany una nova secció, 'Mallorca Premieres', integrada per cinc pel·lícules de producció molt recent que podran veure's en exclusiva a Palma entre l'1 i el 7 de juliol, abans que s'estrenin en els cines espanyols. Es tracta de 'Born a King' (Espanya, Regne Unit, Aràbia Saudita, França, 2019), la darrera i major producció d'Agustí Villaronga; 'Der Junge muss an die frische Luft' (Alemanya, 2018), de Caroline Link; 'Staff Only', el darrer llargmetratge de Neus Ballús; 'Teen Spirit', de Max Minghella; i 'Diego Maradona', d'Asif Kapadia. 'Born a King' inaugurarà el festival el 2 de juliol al castell de Bellver i 'Der Junge muss an die frische Luft', gran èxit de taquilla a Alemanya, tancarà la cita el 7 de juliol a les Voltes.

Projeccions balears

Les produccions balears es consoliden en el festival i enguany doblen la seva presència. Miguel Eek, que ja va inaugurar l’Atlàntida 2017 amb 'Vida i mort d’un arquitecte', torna a formar part del cartell amb 'Ciutat dels Morts', un documental que reflexiona sobre la mort a través de les històries de treballadors del cementeri i tanatori de Palma i les relacions entre ells.

Entre d'altres, hi ha la guanyadora del Festival In-Edit 2018, 'Els ulls no s’aturen de créixer', de Javier García Lerín, centrada en el cantautor Miquel Serra; 'Rambova', de Georgina Sas i Cesc Mulet, un documental sobre la vida de la ballarina i dissenyadora Natacha Rambova, coneguda com la dona que va crear el mite de Rodolfo Valentino; 'Moonface', un documental dirigit per Xavi Herrero que relata la vida professional de la corresponsal de guerra, artista i escriptora Christine Spengler; i 'Letters to Paul Morrissey'.

La sèrie 'Lucha de ideas', a Can Balaguer

Després de l'èxit a Filmin d''El gran debat', el filòsof Michael Sandel, premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials 2018, arriba a l'Atlàntida Film Fest amb el seu nou programa 'Lucha de ideas'. El concepte continua sent el mateix: Sandel es reuneix amb un eclèctic grup de mil·lennials de tot Europa per reflexionar i debatre sobre diversos dilemes morals contemporanis. A Palma, es passaran tres dels cinc episodis de la sèrie, després dels quals hi haurà un debat amb la presència de Joaquin Valdivieso, doctor en Filosofia per la UiB.

Música

Així mateix, el festival continua apostant per grups musicals emergents. Soleá Morente actuarà a la gala d'inauguració, en la seva primera actuació a Mallorca. També en el marc de l'Atlàntida Film Fest vindrà per primera vegada a l'illa Soledad Vélez, cantant xilena establerta a València, que presentarà el seu darrer disc, 'Nuevas épocas'. Completen el bloc musical Monterossa, Meneo i els artistes balears Lava Fizz, Miquel Serra, Júlia Colom i Jordi Maranges, tots quatre amb espectacles que estrenaran en aquest certamen.

stats